Gradovi

Urbana područja dom su većine stanovnika u Hrvatskoj i EU. Budući da gradsko stanovništvo i njihove potrebe neprekidno rastu, izazovi održivog upravljanja urbanom infrastrukturom postaju sve složeniji. Digitalna rješenja omogućavaju digitalizaciju urbane infrastrukture, napredno upravljanje gradskim uslugama, bolju kvalitetu i veću učinkovitost gradskih usluga te značajne uštede.

Digitalizacija urbane infrastrukture

Suvremeni gradovi suočeni su s brojnim izazovima: od toga kako održivo upravljati gradskom infrastrukturom i uslugama, vodom, energijom i prometom do toga kako povećati osjećaj sigurnosti i zaštititi zdravlje stanovnika te očuvati prirodni okoliš.

Migracije stanovnika te rast potreba za dostupnom i pouzdanom gradskom infrastrukturom i uslugama predstavljaju dodatni izazov. Stari način upravljanja infrastrukturom više nije dovoljan.

Za učinkovito upravljanje brojnim izazovima potrebna je digitalizacija upravljanja urbanom infrastrukturom. Uspješna digitalizacija omogućuje učinkovit nadzor i održivo upravljanje urbanom infrastrukturom u bilo kojem trenutku. Digitalizacijom se postiže bolja kvaliteta gradskih usluga uz smanjenje gubitaka vode i energije te značajne uštede.

Digitalna platforma za upravljanje gradskom infrastrukturom

Poznato je kako Rim nije izgrađen u jednom danu. Na tom tragu, digitalnu transformaciju treba provesti pametno, korištenjem digitalne platforme otvorene arhitekture koja se može brzo i jednostavno prilagoditi specifičnim potrebama korisnika, integrirati s postojećim i novim procesima i različitim uređajima te naknadno nadograditi u nove tehnologije i usluge. 

Pri tome je važna mogućnost središnjeg pristupa različitim sustavima, kibernetička sigurnost i kontrola pristupa prema potrebama korisnika.

Primjer takvog pristupa je IoT platforma PROZA MARS i naša digitalna rješenja za sigurne i održive gradove. Ova platforma pruža brzu i jednostavnu implementaciju digitalnih rješenja za nadzor i upravljanje gradskom infrastrukturom, mjerenje potrošnje, detekciju gubitaka i upravljanje energetskom učinkovitošću gradskih ustanova, stambenih i poslovnih zgrada te sustava kritične infrastrukture. Platforma također podržava rješenja za napredno upravljanje javnom rasvjetom te nadzor okoliša i kvalitete zraka.

Rješenja za sigurne i održive gradove

Bogato znanje i iskustvo

Ponosimo se svojim bogatim iskustvom u vođenju složenih projekata po načelu „ključ u ruke“ te razvoju i implementaciji digitalnih rješenja za nadzor i upravljanje sustavima za kritičnu i urbanu infrastrukturu. Iskustvo uključuje projektiranje, izgradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskih sustava i obnovljivih izvora energije, vodoopskrbnih sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, sustava za obranu protiv poplava, sustava za električni javni promet, sustava za praćenje potrošnje, detekciju gubitaka i upravljanje energetskom učinkovitošću, sustava za nadzor okoliša i kvalitete zraka, sustava za pametnu javnu rasvjetu i drugih sustava za upravljanje gradskom infrastrukturom i uslugama.

Naša rješenja koriste se za napredni nadzor i upravljanje navedenim sustavima, a plod su više od 40 godina iskustva u razvoju i implementaciji digitalnih rješenja za nadzor i upravljanje sustavima kritične infrastrukture.

Digitalna rješenja i platforme

Upravljanje kritičnom i urbanom infrastrukturom

Dok su izazovi održivog upravljanja sve složeniji, briga o energiji i okolišu postala je prioritet današnjih tvrtki, gradova i zajednice. Otvaraju se nove prilike i pokreću projekti usmjereni na digitalizaciju i sve veću energetsku učinkovitost. Saznaj kako naša digitalna rješenja i platforme odgovaraju na izazove današnjice.

Digitalno rješenje
PROZA MARS za vodu

Obrana od poplava, mjerenje potrošnje i detekcija gubitaka vode

Digitalno rješenje
PROZA MARS za gradove

Platforma za digitalizaciju urbane infrastrukture

Digitalna usluga
Sistemska integracija

Cjelovita ICT rješenja u skladu s potrebama i zahtjevima korisnika

Projekti

Saznaj sve o nedavnim aktivnostima, uspjesima i važnim projektima Grupe KONČAR.

Napredna javna rasvjeta Omiš
Napredna javna rasvjeta Omiš

Modernizacija i upravljanje javnom rasvjetom u Omišu