Podatkovni centri

Danas je teško zamisliti uspješnu tvrtku ili ustanovu koja ne koristi vlastiti ili unajmljeni podatkovni centar. S digitalnim rješenjima produljuje se vrijeme rada opreme i povećava otpornost sustava te se istovremeno postižu i bolja energetska učinkovitost i značajne uštede.

Moderni podatkovni centri

Podatkovni centri izuzetno su važni za uspješno poslovanje te napredno upravljanje sustavima kritične i urbane infrastrukture. Oni omogućavaju sigurno i učinkovito čuvanje i obradu velike količine podataka, pristup podacima te korištenje poslovnih aplikacija i naprednih upravljačkih sustava.

Podatkovni centar

Snažan rast korištenja digitalnih rješenja i umjetne inteligencije zahtijeva modularan pristup u projektiranju i izgradnji podatkovnog centra, sve snažniju IT opremu i sustave hlađenja te snažan rast potrošnje električne energije. Pri tome se teži maksimalnom korištenju obnovljivih izvora energije kako bi se osigurala ekološka održivost i usklađenost s ESG kriterijima. 
Infrastruktura podatkovnog centra uključuje informatičku opremu, računalne poslužitelje i sustave za pohranu podataka te mrežne uređaje i sigurnosnu zaštitu. Za pouzdani rad podatkovnog centra izuzetno su važni energetski učinkoviti sustavi za neprekidno napajanje električnom energijom te snažni rashladni sustavi.

Koncept modernog mini podatkovnog centra temelji se na integraciji opreme unutar IT ormara, u skladu s potrebama korisnika. Osim IT opreme, takvi IT ormari u pravilu uključuju sustav neprekidnog napajanja, jedinicu za distribuciju napajanja, jedinicu za hlađenje i upravljanje klimatizacijom te senzore koji pružaju potpuni nadzor podatkovnog centra u stvarnom vremenu.

Kombiniranjem više IT ormara kapacitet podatkovnog centra moguće je vrlo jednostavno prilagoditi ili proširiti, sukladno potrebama korisnika.

Ovakvi podatkovni centri često se koriste kao EDGE podatkovni centri, smješteni vrlo blizu krajnjim korisnicima. Na taj način ostvaruje se minimalno kašnjenje signala, što je posebno važno za primjene u industriji i nadzorno-upravljačke sustave za kritičnu infrastrukturu koji rade u stvarnom vremenu.

Podatkovni centar

Nadzor i upravljanje učinkovitošću podatkovnog centra

Podatkovni centri su vrlo veliki potrošači električne energije. Rast korištenja umjetne inteligencije, izazovni klimatski ciljevi, ESG izvještavanje i EU taksonomija za postizanje održivosti te visoke cijene energije naglašavaju sve veću važnost naprednog upravljanja energetskom učinkovitošću podatkovnog centra.

Suvremena digitalna rješenja za nadzor rada podatkovnog centra i mjerenje potrošnje električne energije ostvaruju veću učinkovitost, duži vijek opreme i značajne uštede na održavanju i energiji.

Od podatkovnih centara traži se vrlo visoka kvaliteta, pouzdanost i dostupnost te najviši sigurnosni standardi. Upravo zbog toga je vrlo važno da se za nadzor i upravljanje podatkovnog centra koriste digitalna rješenja certificirana u skladu s najnovijim standardima za kibernetičku sigurnost.

Podatkovni centar

Bogato znanje i iskustvo

Grupa KONČAR ima bogato iskustvo u vođenju složenih projekata po načelu „ključ u ruke“ te u razvoju i implementaciji digitalnih rješenja za nadzor i upravljanje sustavima za kritičnu i urbanu infrastrukturu. Iskustvo uključuje projektiranje, izgradnju, modernizaciju i implementaciju digitalnih rješenja za napredno upravljanje elektroenergetskim sustavima i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora te projektiranje, isporuku, montažu, puštanje u rad i implementaciju digitalnih rješenja za nadzor i upravljanje podatkovnim centrima i drugim sustavima kritične infrastrukture.
Naša digitalna rješenja plod su više od 40 godina iskustva u razvoju i implementaciji naprednih rješenja za nadzor i upravljanje sustavima kritične infrastrukture.

Digitalna rješenja i platforme

Upravljanje kritičnom i urbanom infrastrukturom

Dok su izazovi održivog upravljanja sve složeniji, briga o energiji i okolišu postala je prioritet današnjih tvrtki, gradova i zajednice. Otvaraju se nove prilike i pokreću projekti usmjereni na digitalizaciju i sve veću energetsku učinkovitost. Saznaj kako naša digitalna rješenja i platforme odgovaraju na izazove današnjice.

Digitalno rješenje
PROZA Station DCIM

Glavna uloga ovog naprednog softverskog rješenja je nadzor i upravljanje podatkovnim centrima. Koristi se za nadzor i upravljanje energetikom, podatkovnim poslužiteljima i mrežnom opremom te omogućuje brz i jednostavan inženjering.

Digitalna usluga
Sistemska integracija

Cjelovita ICT rješenja u skladu s potrebama i zahtjevima korisnika

Projekti

Saznaj sve o nedavnim aktivnostima, uspjesima i važnim projektima Grupe KONČAR.

Podatkovni centri u KONČARU
Podatkovni centri u KONČARU

Projektiranje, izgradnja i nadzor dva moderna podatkovna centra KONČARA

Podatkovni centar za tvrtku Odašiljači i veze
Podatkovni centar za tvrtku Odašiljači i veze

Projektiranje, izgradnja, nadzor rada i upravljanje učinkovitošću podatkovnog centra za tvrtku Odašiljači i veze

Automatizacija infrastrukture podatkovnih centara HEP-a
Automatizacija infrastrukture podatkovnih centara HEP-a

Automatizacija infrastrukture podatkovnih centara Hrvatske elektroprivrede (HEP)