KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.

Prošli je tjedan ugledna njemačka certifikacijska kuća TÜV NORD dodijelila KONČAR – Digitalu certifikat o usklađenosti sa zahtjevima najnovijih međunarodnih standarda za kibernetičku sigurnost u sustavima upravljanja kritičnom infrastrukturom. Time je KONČAREV PROZA Station postao prvo SCADA rješenje na svijetu usklađeno s međunarodnim standardom za kibernetičku sigurnost IEC 62351. Predsjedniku i članu Uprave KONČAR – Digitala, Goranu Leciju i Stjepanu Sučiću certifikat je uručio njemački veleposlanik Christian Hellbach, a svečanoj dodjeli prisustvovali su predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak te zamjenik veleposlanika Harald Seibel i Đuro Tunjić, direktor TÜV NORD Adriatic.

Standard IEC 62351 ima ključnu ulogu na području kibernetičke sigurnosti kritične infrastrukture, prije svega jer definira zahtjeve kako osigurati povjerljivost, zaštitu integriteta i autentifikaciju komunikacije s ciljem zaštite sustava daljinskog upravljanja. „Kako bismo primjereno odgovorili intenzivnoj digitalnoj transformaciji i zelenoj energetskoj tranziciji na razini čitave Europe, strateški fokus KONČARA je kroz duži niz godina upravo na digitalnim rješenjima za nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom. Planiramo postati najveća IT tvrtka u široj regiji, a ostvarenje ovog iznimno važnog certifikata predstavlja velik i istaknut korak u realizaciji tog cilja. Rezultat je to intenzivnih ulaganja i težnje najvišim standardima izvrsnosti“, poručio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

Prvo digitalno rješenje na svijetu s ovim certifikatom, KONČAREV PROZA Station, namijenjeno je kibernetički sigurnom upravljanju transformatorskim stanicama te drugim sustavima kritične infrastrukture kao što su pristupni podatkovni centri. „Zaštita kritične infrastrukture te zahtjevi međunarodnih normi i nadolazećih europskih regulativa, osobito u području sigurnosti podataka i komunikacija u upravljanju samom kritičnom infrastrukturom, predstavljaju sve veće izazove s kojima se samo rijetki sustavi mogu nositi. Uspješna certifikacija jednog od najzahtjevnijih standarda u području sigurnosti industrijskih sustava pokazuje snažnu usmjerenost KONČARA na kvalitetu, sigurnost i najbolje svjetske prakse te nam je bila čast i zadovoljstvo biti dijelom tog procesa“, izjavio je Đuro Tunjić, direktor TÜV NORD Adriatic.

Važna značajka ovog rješenja je mogućnost primjene u privatnom računalnom oblaku korištenjem Docker spremnika. Time se postiže veća efikasnost prilikom implementacije i održavanja podatkovnih centara te se omogućava uvođenje dodatne digitalne redundancije s ciljem povećanja otpornosti sustava kritične infrastrukture. Ovakvo rješenje omogućava brz razvoj naprednih energetskih mreža širom primjenom digitalnog upravljanja na distribucijskim transformatorskim stanicama niže naponske razine. „Kibernetička sigurnost digitalnih rješenja KONČARA u skladu je s EU direktivom NIS 2 i odredbama novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti koji je u pripremi. Ovaj certifikat ujedno potvrđuje nastavak KONČAREVE tradicije i usmjerenosti na kibernetičku sigurnost. SCADA platforma ranije generacije PROZA NET 2019. godine prva je na svijetu certificirana po vrlo strogom standardu za kibernetičku sigurnost SCADA sustava za industrijsku automatizaciju, ISA/IEC 62443. Isti proces certifikacije kasnije su prošla i druga digitalna rješenja KONČARA: PROZA LKKU, jedinstveno rješenje za konverziju komunikacijskih protokola i koncentraciju podataka za industrijsku automatizaciju te PROZA Station, SCADA rješenje nove generacije koje je razvio KONČAR – Digital“, dodao je Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Digitala.

KONČAR – Digital tvrtka je Grupe KONČAR koja razvija i izvodi vlastite produkte, rješenja i usluge na području energetike, kritične i urbane infrastrukture. Projekti kojima se digitaliziraju sustavi rezultat su 40 godina iskustva KONČARA u razvoju industrijskog softvera koji se koristi za nadzor, upravljanje i optimiranje infrastrukture na području elektroenergetike, e-mobilnosti, podatkovnih centara, prometa, vodoopskrbe te ostale prijenosne, distributivne i gradske infrastrukture.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Novi proizvod KONČARA za globalno tržište
Poslovanje
Novi proizvod KONČARA za globalno tržište

Novorazvijeni kombinirani naponski transformator velike snage, tipske oznake SVE, prvi je svoje vrste na svjetskom tržištu.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.