KONČAR u Vukovaru proveo veliku akciju pošumljavanja dronovima na površini od gotovo 500.000 m2

KONČAR je ovom akcijom postao prva tvrtka koja je provela akciju pošumljavanja na području grada Vukovara.

Ukorak s održivim razvojem i zelenom tranzicijom

Nakon prošlogodišnje uspješno provedene akcije pošumljavanja na području Grubišnog Polja, KONČAR je i ove godine proveo novu veliku ekološku akciju pošumljavanja dronovima u suradnji s Projektom O2, s ciljem daljnjeg doprinosa očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska te razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma putem socijalno potaknute sadnje stabala.

Akcija pošumljavanja održala se u Vukovaru, na području gradskog Parka šume Adica, gdje je KONČAR u suradnji sa stručnjacima iz Projekta O2 pomoću dronova ispustio kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta na područje od 483.668 m2.

KONČAR volonteri u Vukovaru, akcija pošumljavanja

Akcija je provedena kao nastavak kontinuiranih aktivnosti KONČARA u sklopu održivog razvoja, a riječ je o inovativnoj metodi pošumljavanja pomoću dronova koji olakšavaju sadnju na teško dostupnim lokacijama i ubrzavaju proces zasijavanja većeg područja. Sami proces funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. Seed ballsa iz dronova, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala (gorski javor, grab, divlja trešnja, malolisna lipa, bukva i breza) tipičnih za područje koje se pošumljava.

Na jednodnevnu volontersku akciju u Vukovar odazvalo se tridesetak volontera iz 9 društava Grupe KONČAR koji su se, nakon demonstracije sadnje s dronovima i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, okušali i u ručnoj sadnji hrasta zajedno s djecom iz udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“. Glavni cilj navedene akcije je kompenzacija ugljičnog otiska KONČARA, koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom, Projektom O2.

Kao relevantan europski akter u zelenoj energetskoj tranziciji usmjeren na obnovljive izvore energije, itekako smo svjesni da je posvećenost očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska danas važnija više nego ikad. Stoga vrlo dobro znamo da osim profesionalnog djelovanja, odnosno doprinosa domaćoj i europskoj industriji kroz naše proizvode i rješenja, prirodi treba vraćati i kroz društveno djelovanje. Ovakve su akcije odraz našeg korporativnog identiteta, misije i vizije. Zahvaljujemo partneru, Projektu O2, što nam je u tome pomogao, kao i Gradu Vukovaru na prilici da baš ovdje damo svoj obol stvaranju zdravije i sigurnije budućnosti za generacije koje dolaze“, poručio je predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak.

KONČAR je ovom akcijom postao prva tvrtka koja je provela akciju pošumljavanja na području grada Vukovara i još jednom potvrdio ulogu domaćeg predvodnika u naprednim, odgovornim i održivim društveno odgovornim projektima. 

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Novi proizvod KONČARA za globalno tržište
Poslovanje
Novi proizvod KONČARA za globalno tržište

Novorazvijeni kombinirani naponski transformator velike snage, tipske oznake SVE, prvi je svoje vrste na svjetskom tržištu.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.