Imamo finalisticu u izboru Inženjerke godine

Ponosni smo na Marinu Medić, ključnu članicu našeg inženjerskog tima. Zajedno napredujemo, učimo, rastemo i osiguravamo nova postignuća.

Pročitajte više o Marininom putu do uspjeha i njezinoj ulozi u našoj tvrtki.

Inženjerka godine

Koja je vaša uloga u KONČARU?

Ovo je moja deveta godina od kad radim na području projektiranja i razvoja elektromotora u KONČAR – Motorima i električnim sustavima, kao inženjer elektrotehnike. Uz to, vodim investicijske projekte u odjelu Namataone. Kao tehnolog bavim se istraživanjem, ispitivanjem i odobravanjem novih materijala, programiranjem strojeva, općenito usklađivanjem proizvodnih procesa i implementacijom poboljšanja kroz LEAN metodologiju.

 

Što je vaša životna inspiracija?

Rekla bih da je moja životna inspiracija vođena težnjom za rastom, kako osobnim tako i profesionalnim. Inspirirana sam stalnim postavljanjem novih izazova, učenjem iz iskustava i razvojem u najbolju verziju sebe. Uspjeh je za mene prirodna posljedica dobrog osjećaja, općeg zadovoljstva, stalnog učenja i težnje prema višem. Ukratko, moja životna inspiracija leži u usavršavanju i želji da ostvarim doprinos u društvu te pritom budem uzor svojoj djeci.

 

Kako biste opisali kulturu tvrtke i postignuća koja ste postigli?

Naša je tvrtka specifična upravo po ljudima. Ovo doista zvuči kao klišej, ali pozitivno i ugodno radno okruženje je danas svima visoko na ljestvici prioriteta kada je u pitanju opće zadovoljstvo poslom. Osim toga, zadovoljstvu pridonosi i stabilnost u poslovanju tvrtke, što se reflektira i na financijsku sigurnost zaposlenika koja je dakako važna za mlade ljude koji osnivaju ili planiraju osnovati obitelj. Vjerujem da se kod nas zaista cijeni svaki dodatni trud, osluškuju se preferencije pojedinaca, a također se radi na pronalasku najprikladnijeg područja djelovanja u kojem će svaki zaposlenik biti najučinkovitiji i prije svega zadovoljan.

 

Kako ostajete zaposleni izvan posla?

Volim čitati i slušati o temama koje nisu nužno tehničke prirode, štoviše zanimaju me psihologija, neuroznanost, marketing i naravno, s obzirom na to da sam majka, sve vezano uz odgoj i odgojne metode. Najviše me opušta kuhanje i boravak u vrtu. Također se dodatno obrazujem u područjima za koja vjerujem da svojim talentima mogu biti od koristi društvu i pozitivno utjecati na druge.

 

Za kraj, što biste istaknuli kao zaključak ovog natjecanja?

U još uvijek pretežito mušku industriju žene često donose posebnu energiju, kreativnost, polet, soft vještine, ali i smirenost u stresnim situacijama. Iznimno je važno poticati mlade ljude da se od malih nogu interesiraju za STEM područje. Naravno, ništa ne treba forsirati samo radi ispunjenja određenih rodnih kvota, već treba pružiti jednake mogućnosti i podršku onim djevojkama koje uistinu imaju afiniteta prema tehnologiji. 

Nažalost, donedavno je vladalo uvjerenje da je matematika grozna, fizika za dječake, proračuni teški i komplicirani, pokusi za štrebere itd. Taj lanac negativnih konotacija treba prekinuti i okrenuti se inženjerstvu i tehničkim znanostima kao nečemu zabavnom i izazovnom – naravno, bez obzira na spol.