U probni rad pušten baterijski sustav za pohranu električne energije Vis

Na lokaciji sunčane elektrane (SE) Vis, snage 3,5 MW ugradili smo baterijski sustav za pohranu električne energije (BSEE VIS) 1 MW / 1,44 MWh.

Osnovna usluga koju pruža BSEE Vis smanjenje je vršnog opterećenja i uravnoteženje dijagrama opterećenja u TS 35/10(20) kV Vis. Ova nadogradnja primarno će se koristiti u ljetnim mjesecima, za vrijeme vršnih potrošnji tijekom turističke sezone. 

Baterijski sustav za pohranu električne energije Vis

Osim toga, BSEE Vis može se koristiti i za niz drugih usluga, kao što je regulacija napona i smanjenje gubitaka u SE Vis, smanjenje brzih promjena u proizvodnji elektrane, ujednačenje proizvodnje u skladu s dnevnom meteorološkom prognozom te smanjenje potreba za isključenjem SE Vis. 

Ovisno o budućim mrežnim pravilima i tržišnim mehanizmima, BSEE Vis može sudjelovati i kao rezerva u hrvatskom elektroenergetskom sustavu te davati usluge arbitraže električne energije. Ugovor za BSEE Vis bio je po načelu „ključ u ruke“, što je uključivalo glavni i izvedbeni projekt, proizvodnju BSEE, isporuku, instalirane i puštanje u pogon. BSEE Vis spojena je na 10 kV mrežu otoka Visa putem postojećeg srednjenaponskog priključka SE Vis. Sredinom studenoga 2022. obavljen je tehnički pregled i uskoro se očekuje uporabna dozvola.