Sustav sinkronizacije generatora u Turskoj pušten u pogon

U sklopu dugogodišnjeg ugovora o održavanju sustava uzbude ugovorili smo, isporučili i u pogon pustili sustav automatske sinkronizacije generatora G4 snage 165 MW u Termoelektrani (TE) Soma u Turskoj.

Riječ je o termoelektrani smještenoj u provinciji Manisi, 90 km od grada Manise i 130 km od Izmira, u kojoj je instalirano šest agregata ukupne snage 990 MW. 

Sustav sinkronizacije generatora u Turskoj

Spomenuti ugovor potpisan na pet godina, a osim redovitih preventivnih pregleda sustava uzbude obuhvaća i posebno prilagođen set usluga koji, između ostalog, uključuje telefonsku podršku i daljinski pristup, obuku osoblja te poseban prioritet kod potrebe odlaska naših stručnjaka u elektranu u slučaju kvara. Zbog određenih problema pri sinkronizaciji agregata, korisnik je izrazio potrebu za novim, suvremenijim i pouzdanijim rješenjem. Kao što je poznato, sinkronizacija generatora na mrežu predstavlja ključni element u pouzdanom radu agregata, kao i ukupnog elektroenergetskog sustava. U kratkom vremenu isporučili smo potrebnu opremu te smo tijekom redovitog remonta agregata ugradili i ispitali sustav na terenu te ga uspješno pustili u pogon. 

Radi se o postrojenju puštenom u pogon 1981. godine s prvobitnim sustavom sinkronizacije te je bilo nužno provjeriti sve postojeće mjerne i upravljačke krugove kako bi se sigurno implementiralo novo rješenje. I ovaj slučaj pokazao je važnost dugogodišnjih ugovora o održavanju koji često dovedu do dodatnih angažmana te su rezultat stalne prisutnosti na objektu i kontinuirane tehničke podrške korisniku.