Pušteni u pogon sustavi uzbuda u Maroku

Završili smo terenska ispitivanja i puštanje u pogon sustava uzbuda na hidroelektranama (HE) Daourat i Al Massira u Maroku.

Uslijed nedostatka vode na Al Massiri nisu obavljena ispitivanja s generatorom u vrtnji te će se ona obaviti nakon stjecanja svih uvjeta. 

Naša ugovorna obveza obuhvaćala je isporuku četiriju statičkih sustava uzbude za kupca Office National de l'électricité et de l'eau potable - Branche Electricité (ONEE) iz Maroka. 

Sustavi uzbuda u Maroku

Tvornička ispitivanja i isporuka sustava obavljeni su 2019. godine, ali zbog pandemije i nedobivanja svih uvjeta za konačno puštanje u pogon, s radovima na elektranama započelo se tek krajem 2022. godine. 

Sustavi uzbuda namijenjeni su navedenim hidroelektranama, od kojih je HE Al Massira izgrađena 1980. i ima dvije proizvodne jedinice, svaka snage 64 MW, dok je HE Daourat u pogonu od 1950. i ima dvije proizvodne jedinice – svaka po 8,5 MW. 

Osim proizvodnje električne energije, obje hidroelektrane daju potrebne količine vode za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta. Do kraja ove godine planiramo, ako se steknu uvjeti, pustiti u pogon sustave na Al Massiri.