Održana završna prezentacija projekta KONPRO 2

Na današnjoj je završnoj prezentaciji četverogodišnjeg projekta „KONPRO 2: Razvoj nove generacije uređaja numeričke zaštite“ Blaženka Brkljač, voditeljica projekta, s kolegama na projektu Markom Bišćanom i mr. sc. Nikicom Mikulandrom, sažela sve njegove istraživačko-razvojne etape i postignute rezultate. 

U realizaciji projekta, ukupne vrijednosti 16,3 milijuna kuna, partner nam je bio Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je dio ukupnog razvoja nove platforme naprednih mikroprocesorskih ugradbenih sustava za regulaciju, zaštitu i upravljanje u elektroenergetskim sustavima. 

KONPRO

Nova platforma temelji se na distribuiranim modularnim funkcijama (hardverskim i softverskim) koje se komunikacijski povezuju u cjeloviti napredni sustav. Tehničko-ekonomska opravdanost projekta povećava se jer će se na istoj platformi, kao izvedenice, realizirati i drugi slični uređaji za regulaciju i upravljanje procesima u elektroenergetici. Rezultat projekta je novi sustav zaštite, mjerenja i upravljanja za primjenu u elektroenergetskim objektima - numerički zaštitni relej tip RFX 743. Osim novih funkcionalnosti, uz poboljšane i objedinjene postojeće, znatno se proširilo područje primjene releja, što će pridonijeti konkurentnosti proizvoda te nam osigurati povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja. 

Inače, provedbeno tijelo HAMAC BICRO 6. srpnja 2022. godine INEM-u je izdalo i završno izvješće o uspješnoj provedbi projekta.