Modernizacija sustava uzbuda u Sloveniji

Ugovorili smo modernizaciju postojećih dvokanalnih statičkih sustava uzbuda na hidroelektranama (HE) Vuhred i Ožbalt u Sloveniji. 

Dogovorena je modernizacija na sva tri agregata na HE Vuhred i dva agregata na HE Ožbalt, s rokom isporuke opreme i radova od dvanaest mjeseci. Riječ je o protočnim hidroelektranama na rijeci Dravi, ukupno instalirane snage 72,3 MW u HE Vuhred i 73,2 MW u HE Ožbalt. 

Sustav uzbuda HE Vuhred

Valja istaknuti da je riječ o KONČAREVIM uzbudama isporučenim prije dvadeset godina, a modernizacija se u prvom redu odnosi na upravljački dio elektronike koja uključuje hardverske i softverske nadogradnje. Razlozi modernizacije ponajprije se ogledaju u nemogućnosti nabave rezervne opreme za postojeće module elektronike, kao i u dobivanju određenih funkcionalnosti koje prvobitna rješenja nisu imala. 

Osim same isporuke elektroničkih modula, bilo je nužno napraviti nove aplikacijske programe te isporučiti i prilagoditi novi uređaj za lokalno upravljanje s touch panelom. Zbog unaprijed određenih termina za redovite planirane remonte agregata, modernizacija je dijelom odrađena u 2022. godini, i to na agregatima A1 i A2 na HE Vuhred, a preostali dio završit će se do kraja ožujka 2023. godine.

Navedenom modernizacijom generacijski je unaprijeđena upravljačka elektronika sustava uzbuda te su poboljšane određene funkcionalnosti proširenjem registratora događaja i zapisa unutar sustava, a osigurana je i dobavljivost rezervnih dijelova kroz duži radni vijek sustava.