Modernizacija sustava uzbuda HE Krško

U tijeku je zamjena upravljačke elektronike sustava uzbude u hidroelektrani (HE) Krško u Sloveniji, na drugom od ukupno tri agregata.

Riječ je o četvrtoj elektrani u ukupnom lancu od šest hidroelektrana na donjoj Savi nominalne snage 39,12 MW. HE Krško je protočna akumulacijska elektrana s tri vertikalna agregata nazivnog protoka 500 m3 /s i prosječnom godišnjom proizvodnjom od 146 GWh. Razlog zamjene upravljačkog dijela sustava uzbude je potreba za smanjenjem broja kvarova, unificiranje sekundarne opreme za cjelokupni slijev, olakšano održavanje zbog jedinstvenih rezervnih dijelova, jedinstvene softverske baze i raspoloživost servisne službe proizvođača. 

Sustav uzbuda HE Krško

Upravljački dio starog sustava uzbude drugog proizvođača zamijenjen je novim dvokanalnim digitalnim regulatorom s naglaskom na zadržavanju energetskog dijela postojećeg sustava uzbude. U sklopu obnove zamijenjen je kompletan postojeći ormar upravljanja s novim, prethodno tvornički montiranim i ispitanim ormarom. Opsegom isporuke obuhvaćeno je snimanje postojećeg stanja, izrada projekta novog upravljanja sustava uzbude sinkronog generatora i prilagodnog projekta (uključujući izmjene i dopune u postojećem sustavu upravljanja), izrada, tvorničko ispitivanje, kompletni pripremni radovi na objektu i montaža, ispitivanje i puštanje u pogon sustava uzbude te obuka osoblja naručitelja. 

Puštanje u pogon očekuje se tijekom ožujka ove godine, dok je zamjena trećeg sustava planirana za 2025. godinu.