Isporuke sustava uzbuda u sklopu projekta Nam Sam 3 u Laosu

Sestrinskoj tvrtki KONČAR − Generatori i motori isporučili smo drugi statički sustav uzbude za indijski projekt Nam Sam 3.

Ugovorna obveza bila je isporuka triju statičkih sustava uzbude s pripadajućim uzbudnim transformatorima, rezervnom opremom te puštanjem u pogon na elektrani. 

Isporuke sustava uzbuda u Laosu

Riječ je o potpuno redundantnim sustavima s dva digitalna regulatora napona i dva tiristorska usmjerivača. Treći sustav isporučit će se tijekom rujna. Nakon montaže opreme naši stručnjaci prisustvovat će završnim ispitivanjima na terenu te puštanju u pogon. 

Nam Sam 3 je projekt izgradnje nove hidroelektrane s tri vertikalne jedinice s Francisovim turbinama, pojedinačne snage 61,7 MVA, na rijeci Nam Sam u regiji Houaphan. Za isporuku hidromehaničke opreme izabrana je indijska podružnica renomiranog proizvođača turbina čiji je podizvoditelj KONČAR – Generatori i motori s kojim je 2021. godine ugovorila projektiranje, proizvodnju, tvorničko ispitivanje i transport triju generatora te isporuku pripadajućih sustava uzbude i sustava monitoringa.