Prva umjetnička skulptura od otpadnih dijelova naših transformatora

S velikim oduševljenjem i malim zakašnjenjem predstavljamo prvu umjetničku skulpturu crnogorskog umjetnika Danila Baletića nastalu iz otpadnih dijelova naših transformatora.

Naime, ideja nastala još 2019. ostvarila se tek u 2022. godini zbog svima već poznatih razloga. Umjetnički projekt bio je zamišljen na način da umjetnik Baletić napravi ekološki osviještenog transformersa koristeći otpadne dijelove transformatora, a uoči stupanja na snagu Uredbe Komisije (EU) br. 548/201 (Tier 2) 1. srpnja 2021. koja zahtijeva isporuku transformatora nižih gubitaka, a samim time ekološki prihvatljivijih transformatora za okoliš i zajednicu.

Danilo Baletić, inspiriran klimatskim promjenama i prvim u povijesti velikim snijegom u njegovom gradu, radi gigantsku skulpturu – dinosaura od snijega visokog 6 metara. Od tada njegova preokupacija postaje umjetnost. Prvu skulpturu od metalnog otpada napravio je 2012. godine na temu zaštite životne sredine – transformersa Ramtrona koji je bio izložen u okviru ekološkog festivala u nacionalnom parku Durmitor u Crnoj Gori. Otpad postaje mjesto gdje nastavlja stvarati, a njegova inspiracija je odnos čovjeka prema komforu, potrošačkom mentalitetu i društvenim vrijednostima. Tijekom idućih godina napravio je na desetke skulptura transformersa od metalnog otpada veličine od 2 do 15 metara. Transformersi su izlagani u Podgorici, Beogradu, Osijeku, Zadru, Zagrebu, Milanu, Grazu i drugdje.

“Za mene svaki otpad ima upotrebnu vrijednost”, ističe Baletić.

RoboTier

Zbog svega navedenog, očigledno uspješna umjetnička veza između Baletića i transformatora  urodila je prvom umjetničkom kreacijom ovog afirmiranog umjetnika u našem dvorištu. Kao što sam umjetnik ističe, njegovi transformersi nastali reciklažom otpada šalju poruku čitavom svijetu da je planet ugrožen, bude svijest o potrebi očuvanja životne sredine, a oni sami predstavljaju čuvare sredine u kojoj su izloženi. Naš transformer nastao je od 1.500 kg otpadnih dijelova poslanih u Crnu Goru. Visok je 4,3 m, teži 800 kg i zovemo ga RoboTier-2.

Ideja se rodila u Profitnom centru distributivnih transformatora koji je svakodnevno posvećen pronalaženju i razvoju ekološki poboljšanih tehničkih rješenja zbog blizine instalacije transformatora u gradskim sredinama, ali i zbog raznih namjena samih transformatora u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Vjerujemo da ovo nije posljednji ovakav projekt. Štoviše, ovo je tek početak budućih suradnji s hrvatskim i inozemnim umjetnicima, početak stvaranja mogućeg umjetničkog parka na našoj lokaciji.