„KONČAR - D&ST za zelen list i zrak čist“ na Sljemenu

Šume su jedan od najsloženijih ekosustava u svijetu, a u Hrvatskoj one pokrivaju gotovo polovinu njene kopnene površine. Gospodarenje takvim prirodnim šumama velika je nacionalna privilegija i sreća, ali ujedno izazov i odgovornost. Pronalaženje ravnoteže u razvoju gospodarstva i očuvanja šuma glavni je zadatak struke, ali i gospodarstvenika koji osim što vode brigu o svom utjecaju na okoliš i zajednicu, mogu biti konkretan primjer u podizanju svijesti o potrebi očuvanja i zaštite šuma.

Vodeći se tim mislima krajem 2020. godine organizirali smo volontersku zelenu akciju s porukom „KONČAR D&ST za zelen list i zrak čist“. Inicijativu smo organizirali u suradnji s Hrvatskim šumama, a akcija je organizirana s ciljem podupiranja održivog upravljanja šumama, očuvanja šuma suočenih s klimatskim promjenama, zaštite šuma i poboljšanja ekosustava.

Naši su volonteri zasadili 1500 stabala hrasta kitnjaka (quercus petraea) na području Šumarije Zagreb u gospodarskoj jedinici Sljeme – Medvedgradske šume, podno Medvedgrada.

Prema nekim istraživanjima prosječno stablo godišnje smanji udio C02 za 12 kg, a godišnje proizvede kisika koliko je potrebno za četveročlanu obitelj. Transformirajući štetne posljedice ljudskih aktivnosti u pozitivne učinke, naših 1.500 stabala apsorbirat će okvirno 18.000 kg ugljičnog otiska, a proizvesti kisika za okvirno 1.500 četveročlanih obitelji.

Do naših idućih D&ST zelenih podviga, pogledajte kako nam je bilo.

Video file