Godišnja nagrada KONČAR za doktorsku disertaciju dr. sc. Mariju Jurkoviću

Valja istaknuti još jedan lijep uspjeh u nizu, primarno uspjeh našeg kolege, ali sa značajnim doprinosom našoj široj transformatorskoj zajednici i industriji.

S veseljem čestitamo kolegi Mariju Jurkoviću, od nedavno doktoru znanosti, na Godišnjoj nagradi KONČAR za doktorsku disertaciju obranjenu u akademskoj godini 2020./2021. za istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti s primjenom u industriji. Sponzor nagrade je KONČAR d.d., a kolega Jurković nagradu je primio u okviru proslave Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. 

Naslov disertacije je Izračun napona kratkoga spoja transformatora primjenom konformnih preslikavanja / Calculation of transformer short-circuit voltage using conformal mappings.

Mentor doktorskog rada bio je prof. dr. sc. Damir Žarko koji je nedavno u suautorstvu s dr. sc. Branimirom Ćućićem izdao prvu knjigu o transformatorima nakon 1961. godine u Hrvatskoj.

Godišnja nagrada Končar za doktorsku disertaciju dr. sc. Mariju Jurkoviću

Tijekom dugogodišnjeg rada kao projektant specijalnih transformatora kolega Jurković uvidio je da podloge i programi za uobičajene geometrije daju dovoljno dobra rješenja, međutim za kompliciranije geometrije pribjegava se iskustvu i usporedbi s mjerenjima sličnih transformatora. Rješenje problema moglo bi biti korištenje programa koji su utemeljeni na metodi konačnih elemenata, ali primarna motivacija bila je smisliti metodu koja bi bila jednostavna za korištenje te bi se jednostavno implementirala u postojeće programe.

Prema tome, metoda predstavljena u doktorskom radu dobra je alternativa korištenju metode konačnih elemenata.

Osim što je riječ o pohvalnom primjeru velikog osobnog angažmana i ulaganja, ovo je i primjer kako se u sinergiji znanstvene zajednice i praktičnog iskustva stečenog u gospodarstvu mogu iznjedriti uspješna, primjenjiva i poboljšana industrijska rješenja.