Fotonaponska elektrana puštena u rad krajem 2022. godine

Kao što se po jutru dan poznaje, vjerujemo da će se i ova nova godina poznati po svom dobrom početku. S veseljem možemo podijeliti vijest da je nedavno u rad puštena naša prva fotonaponska elektrana.

Fotonaponska elektrana

Korištenje obnovljivih izvora energije i ulaganje u energetsku učinkovitost osnove su Europskog zelenog plana u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti. I mi nastojimo dati konkretan doprinos svojim ulaganjima u zeleno gospodarstvo te u održivu energetsku tranziciju na putu transformacije prema niskougljičnom gospodarstvu.

U tom smjeru tijekom 2022. godine za prvi srednje energetski transformator izdan je certifikat ugljičnog otiska proizvoda (Carbon Footprint of Products – CFP), čime smo osigurali model za izračunavanje i posljedično smanjenje ugljičnog otiska i drugog dijela svog asortimana prema ISO 14067 (dio normi ISO 14060). U segmentu distributivnih transformatora prvi certifikati izdani su još 2019. godine. Krajem 2022. godine uspješno smo završili te u pogon pustili i vlastitu fotonaponsku elektranu snage 1,1 MW. 

Proizvodnja električne energije odvijat će se u 4.266 modula postavljenih na krovove tvornice, a procjenjuje se da će godišnje proizvoditi 1.456,16 MWh. Zanimljiv je podatak da je panelima pokriveno preko 7.000 m2 krovne površine. Proizvedena električna energija pokrit će oko 30 – 35 % naše potrošnje električne energije.

Pored racionalizacije režijskih troškova, ostvarenjem ovog projekta procjenjuje se i smanjenje emisija CO2 za oko 30 – 35 %, odnosno 480.532,80 kg CO2/godišnje.