15. savjetovanje HRO CIGRÉ

Hrvatski ogranak CIGRE organizirao je 15. savjetovanje koje se održalo od 7. do 10. studenog 2021. u Šibeniku. Savjetovanje je najveći poslovno-stručni skup o elektroenergetici u Hrvatskoj na kojem i mi redovito i aktivno sudjelujemo.

Osim uobičajenog radnog dijela koji se odnosio na predstavljanje i raspravu 235 recenziranih radova, ovogodišnje Savjetovanje imalo je i povijesnu važnost. Prije točno stotinu godina osnovan je međunarodni CIGRE sa sjedištem u Parizu te je održana prva međunarodna konferencija o elektroenergetici. Ove godine obilježilo se i 70 godina djelovanja CIGRE-a u Hrvatskoj te 30 godina samostalnog djelovanja HRO CIGRE-a. Također se obilježilo 165 godina rođenja Nikole Tesle kao i 100 godina djelovanja KONČARA.

Ovogodišnje 15. savjetovanje za nas je bilo posebno dinamično. U okviru programa predstavljena je knjiga Transformatori u teoriji i praksi. Autori knjige su prof. Damir Žarko s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te naš kolega dr. Branimir Ćućić, rukovoditelj razvoja proizvoda. To je prva knjiga o transformatorima objavljena na hrvatskom jeziku nakon knjige prof. Dolenca iz 1961. godine. Knjiga je u prvom redu namijenjena studentima tehničkih fakulteta iz područja elektrostrojarstva i energetike, ali po svom opsegu i sadržaju i znanstvenicima i stručnjacima koji se bave projektiranjem, proizvodnjom, dijagnostikom i primjenom transformatora. Knjigu su predstavili njezini autori (prof. Žarko, dr. Ćućić) i recenzenti (prof. Maljković, dr. Mikulecky).

Transformatori u teoriji i praksi

U predstavljanju i raspravi o radovima, sudjelovali smo s dva rada:

  1. Analiza utjecaja ukruta kotla transformatora na buku / Analysis of Transformer tank stiffeners regarding noise, autora Nikole Škreba, Mislava Ilijaševića i Branimira Ćućića
  2. Uvođenje novog materijala u proizvodnju uljnih transformatora / Introduction of new material in the production of fluid-immersed transformers, autora Marijane Majić Renjo, Ivanke Radić i Branke Jakopović
     
Ivanka Radić i Branka Jakopović

Raduje nas uspjeh kolegica Ivanke Radić i Branke Jakopović koje su primile Pohvale za uspješan rad u HRO CIGRE-u, u čijem radu aktivno sudjeluju od 2008. godine. Autorice su i koautorice brojnih radova iz područja izolacijskih ulja i materijala objavljenih na različitim konferencijama: HRO CIGRÉ, HRO CIRED, International Colloquium Transformer Research and Asset Management, CIGRE Kosovo, CIGRE Slovenija. Kroz sve svoje objavljene radove kao autorice ili koautorice dijele znanja, rješenja i iskustva iz aspekta stručnjaka koji rješava probleme i izazove s kojima se transformatorska industrija susreće, u okviru problematike materijala, tehnologija, zaštite okoliša i ispitnih tehnika.

Pohvalu za uspješan rad u HRO CIGRE-u primio je i naš dugogodišnji, sada umirovljeni, kolega mr. sc. Ivan Sitar za posebno zalaganje i uspjehe u organizaciji i radu stručnih skupova te poseban doprinos u promicanju vrijednosti HRO CIGRE-a.