KONČAR na sajmu InnoTrans u Berlinu predstavio niskopodni električni tramvaj za Latviju

KONČAR je predstavio svoja najnovija visokotehnološka rješenja u tračničkom prijevozu, a posebno se istaknuo niskopodni tramvaj, model TMK 2300 LT, koji će svoj put nastaviti prema kupcu u Latviji.

Danas završava berlinski sajam InnoTrans, najveći svjetski sajam transportne industrije i tehnologije te najvažniji za sektor tračničkog prijevoza i željezničke infrastrukture. Izlagačkom površinom InnoTransa od 200.000 m2, ove je godine od 20. do 23. rujna prošlo više od 145.000 posjetitelja koji su imali prilike svjedočiti čak 250 svjetskih premijera te razgledati proizvode i tehnološka rješenja s potpisom više od 2830 izlagača iz gotovo 60 zemalja. Jedan od tradicionalnih te istaknutih izlagača bio je i KONČAR, vodeći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u sektoru elektroenergetike i tračničkog prijevoza koji na sajmu InnoTrans od 2004. godine promiče hrvatsku industriju i pruža izniman doprinos nacionalnoj konkurentnosti. KONČAR je pritom predstavio svoja najnovija visokotehnološka rješenja u tračničkom prijevozu, među kojima se posebno istaknuo niskopodni tramvaj, model TMK 2300 LT, koji će svoj put nastaviti prema kupcu u Latviji.

Nakon što je predstavio niskopodni tramvaj za Grad Zagreb 2008. godine, niskopodni vlak 2010. godine te dizelsko-električni vlak 2016. godine, KONČAR je i ove godine na vanjskom izložbenom prostoru InnoTransa predstavio još jedan reprezentativni proizvod, nastao isključivo vlastitim razvojem, znanjem, alatima i tehnološkim rješenjima – niskopodni tramvaj TMK 2300 LT, namijenjen latvijskom kupcu Liepājas Tramvajs. Riječ je o trinaestom od ukupno 14 niskopodnih tramvaja koje će KONČAR prema sklopljenim ugovorima isporučiti za grad Liepāju. Inače, za ovaj projekt Latvija je osigurala čak 80% sredstava iz EU fondova, u sklopu programa Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja, a odabir KONČAREVIH tramvaja dodatno potvrđuju aktualnost i pouzdanost hrvatskih rješenja za prijevoz putnika u gradskom i željezničkom prometu.

KONČAREV niskopodni električni tramvaj na sajmu InnoTrans u Berlinu

„Biti dijelom najvećeg svjetskog sajma transportne industrije i tehnologije dodatna je potvrda naših napora da stvaramo globalno prepoznate proizvode visoke kvalitete te tako jačamo hrvatsku industriju, i to posebice na području visoke tehnologije. Ponosni smo što upravo na ovoj pozornici možemo predstaviti svoj niskopodni električni tramvaj, namijenjen važnom europskom kupcu. Već smo u dugogodišnjoj kvalitetnoj i uspješnoj suradnji sa zagrebačkim ZET-om potvrdili da posjedujemo potrebnu viziju, stručnost i alate za provedbu inicijative o zelenoj i održivoj mobilnosti. Stoga očekujemo daljnji razvoj elektrifikacije javnog prijevoza te prilike za nove suradnje na europskom tržištu. Vjerujemo da će te prilike zajedno s našim kvalitetama prepoznati i novi potencijalni kupci i partneri na ovogodišnjem InnoTransu“, poručio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Grupa KONČAR nastupila je na dvije lokacije sajma, uz prisustvo društava KONČAR – Električna vozila, KONČAR – Inženjering, KONČAR – Generatori i motori, KONČAR – Institut za elektrotehniku i KONČAR – Elektronika i informatika. Osim tramvaja, izloženog na vanjskom prostoru dužine 21 m, KONČAR je na svom unutarnjem prostoru veličine 87 m2 izložio motor za niskopodni vlak, snage 525 kW, napona 1000 V i težine 1250 kg.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Novi proizvod KONČARA za globalno tržište
Poslovanje
Novi proizvod KONČARA za globalno tržište

Novorazvijeni kombinirani naponski transformator velike snage, tipske oznake SVE, prvi je svoje vrste na svjetskom tržištu.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.