KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Nastavak snažne suradnje dviju europskih kompanija u elektroenergetskoj industriji

Predstavnici društava KONČAR d.d. i Siemens Energy 12. srpnja u Zagrebu potpisali su Sporazum o zajedničkom pothvatu (Joint Venture). Dva, za europsku zelenu tranziciju izrazito važna partnera, koji još od 1994. njeguju kvalitetnu suradnju u sklopu zajedničkog društva KONČAR – Energetski transformatori (KPT), produbit će uspješno dosadašnje partnerstvo u novom društvu KONČAR – Transformatorski kotlovi (KTK) čija će djelatnost biti proizvodnja i prodaja transformatorskih kotlova. Riječ je o iznimno važnom strateškom partnerstvu koje će omogućiti značajno proširenje proizvodnih kapaciteta, prodaju dijela budućeg proizvodnog kapaciteta Siemens Energyju, međusobnu razmjenu znanja i kompetencija, podjelu rizika te znatno veći plasman transformatorskih kotlova na globalno tržište. Cilj transakcije između dvaju dugogodišnjih partnera je suradnja u obliku društva u zajedničkom vlasništvu, u kojem će KONČAR biti većinski vlasnik sa 60% udjela, dok će Siemens Energy biti vlasnikom 40% udjela. Ugovornom dokumentacijom definirani su uvjeti i pravne radnje, uključujući i ishođenje odobrenja za transakciju od strane nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, koje je potrebno ispuniti za zaključenje transakcije.

KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Povijesno visoka potražnja za transformatorima jedan je od najizraženijih rezultata zelene energetske tranzicije, koja je na području Europske unije u svom punom zamahu. Jedna od ključnih komponenti za njihovu proizvodnju upravo su transformatorski kotlovi pa će tako ishod suradnje biti izgradnja suvremene i vrhunski opremljene tvornice za njihovu proizvodnju na KONČAREVOJ lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu. Navedenom suradnjom se prije svega postiže opsežna razmjena znanja i iskustava, kao preduvjet za značajan tehnološki razvoj i podizanje standarda izvrsnosti, a ključnu ulogu ima i otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje prilika za učenje, usavršavanje i zajedničko svladavanje tehnoloških i tržišnih prepreka.

Današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja početak novog zajedničkog pothvata koji će donijeti mnoge koristi ne samo za Grupu KONČAR i Siemens Energy, već i za našu državu u cjelini. Osnivanje zajedničkog društva za proizvodnju transformatorskih kotlova u kojem će KONČAR biti većinski vlasnik predstavlja sinergiju znanja, iskustva i inovacija. U svijetu koji se ubrzano mijenja i suočava s izazovima energetske tranzicije, transformatori igraju ključnu ulogu u osiguranju pouzdane i učinkovite opskrbe električnom energijom. Također, ono što nam je posebno važno je da KONČAR svojom stručnošću i iskustvom predvodi zelenu energetsku tranziciju te pridonosi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske i svijeta. U vremenu kada je održivost postala ključna riječ u globalnoj ekonomiji, ulaganje u inovativne i ekološki prihvatljive tehnologije doprinosi našim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova i prelaska na zelenu energiju. Neka ovaj zajednički pothvat bude primjer kako udruživanjem snaga možemo stvoriti nešto izvanredno i doprinijeti boljoj budućnosti za sve nas“, rekao je dr. sc. Marko Primorac, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija.

KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Globalna prisutnost oba partnera, uparena s visokom razinom znanja, vještina i izuzetnom visokotehnološkom podlogom, zalog su za još jedan iznimno vrijedan proces razmjene znanja i kompetencija te izgradnje sinergije koja će biti na korist i zadovoljstvo brojnih globalnih kupaca važnih za dostizanje europskog Net Zero scenarija. 

Početak novog zajedničkog pothvata sa Siemens Energyjem zasigurno je još jedan povijesni događaj za Grupu KONČAR, čijem ćemo značaju i vrijednosti svjedočiti u godinama koje slijede. Ponosni smo na nastavak duge i plodonosne suradnje s partnerom koji je ne samo jedan od europskih, već i jedan od globalnih velikana energetske industrije. Združivanjem KONČARA i Siemens Energyja kao dvije etablirane visokotehnološke tvrtke nedvojbeno osiguravamo snažniju prepoznatljivost i konkurentnost u čitavom svijetu te posebice na području Europe, višu otpornost na krize, ubrzanu operativnost i višu učinkovitost u srodnim djelatnostima. Samim time, stvaramo priliku za značajan rast poslovanja te dugoročno osiguravanje sigurnijih i boljih radnih uvjeta za naše ljude“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Transformatori su temeljni stup naše elektroenergetske mreže. Čelični kotlovi koji se koriste za smještaj transformatora nisu samo zaštitne čahure. Oni povećavaju pouzdanost, sigurnost i dugovječnost ovakve kritične opreme. Ovo buduće postrojenje godišnje će proizvoditi oko 160 kotlova za velike energetske transformatore – dovoljno za opskrbu energijom 2,4 milijuna kućanstava godišnje. KONČAR nam je bio prirodan partner jer posjeduje potrebnu ekspertizu za glatku i brzu proizvodnju visokokvalitetne opreme i drago nam je što nastavljamo našu čvrstu suradnju“, poručio je Tim Holt, član globalne Uprave Siemens Energyja.

Sporazum su potpisali Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA i Tim Holt, član globalne Uprave Siemens Energyja na svečanosti u prostorima KONČARA. Nastavak je to suradnje perjanica hrvatske i njemačke industrije, koja seže čak više od 100 godina u povijest. Naime, po osnutku KONČARA davne 1921. godine prvi vlasnik tadašnjeg poduzeća bio je upravo Siemens, koji je suradnju s KONČAROM nastavio 1994. osnutkom zajedničkog društva KONČAR – Energetski transformatori, s udjelom vlasništva Siemens (danas Siemens Energy) 51% i KONČAR 49%. Tvornica je smještena na lokaciji KONČARA na Jankomiru i danas je jedna od najboljih tvornica velikih energetskih transformatora na svijetu.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

KONČAR dio konzorcija za realizaciju 188 milijuna eura vrijednog posla revitalizacije hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj
Poslovanje
KONČAR dio konzorcija za realizaciju 188 milijuna eura vrijednog posla revitalizacije hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj

Nastavak jačanja prisutnosti na tržištu Europske unije

Novi proizvod KONČARA za globalno tržište
RDI
Novi proizvod KONČARA za globalno tržište

Novorazvijeni kombinirani naponski transformator velike snage, tipske oznake SVE, prvi je svoje vrste na svjetskom tržištu.

Nagrade i priznanja
Održivost
Nagrade i priznanja

KONČARU priznanje za izvanrednost u tehnološkoj industriji Game Changer Awards 2024., posebna nagrada „Slavko Krajcar“ za tehnološke inovacije Lider Invest te godišnja ICT nagrada MIPRO-a