Kapitalni remont motor-generatora br. 1 SP CHE Čapljina

KONČAR – Inženjering za energetiku i transport (KET) je s Javnim Poduzećem Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JP EPHZHB) ugovorio Kapitalni remont motor-generatora broj 1 na SP CHE Čapljina, čiji radovi su nedavno započeli.

Crpna hidroelektrana Čapljina je crpno akumulacijska reverzibilna hidroelektrana. Nalazi se na donjem toku rijeke Trebišnjice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Izgradnja je započela krajem 1972., a puštena je u pogon 1979. godine. Tunelom od 636 metra kroz brdski masiv pristupa se podzemnoj strojarnici dimenzija 24×98×77 m što je čini jednom od najvećih objekata te vrste u svijetu.

CHE Čapljina

U podzemnoj strojarnici instalirana su dva trofazna sinkrona motor-generatora, pojedinačne nazivne snage 240 MVA s Francis reverzibilnim turbinama, svaka instalirane snage 250 MW. Instalirani protok po agregatu je 112,5 m³/s. Motor-generatori i turbine nalaze se u dvije jame unutar strojarnice, ukopane 50 metara ispod razine mora zbog uvjeta rada reverzibilnih agregata u pumpnom pogonu.

Glavni opseg radova obuhvaća zamjenu dijela štapova statorskog namota te isporuku rezervnih štapova statorskog namota, preklinjavanje statora, preizoliranje rotorskog namota te remonte, radove, kontrole i korekcije na ostalim dijelovima opreme motor-generatora (generatorski ležajevi, hladnjaci itd.). Rotor motor-generatora najteži je dio opreme koji je ugrađen u crpnu hidroelektranu. Težak je 280 tona i nose ga dva mosna krana kojima se sinkrono upravlja tijekom vađenja i vraćanja rotora. Ove dvije aktivnosti su jedne od najzahtjevnih i najosjetljivijih poslova.

Uz KET, KONČAR – Generatori i motori d.d. (GIM) vrši obavljanje radova i isporuku specificirane opreme. Planirani završetak radova je prosinac 2021.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

KONČAR zaključio prvo polugodište 2024. s novim rekordno visokim prihodima, neto dobiti i stanjem otvorenih narudžbi
Financije
KONČAR zaključio prvo polugodište 2024. s novim rekordno visokim prihodima, neto dobiti i stanjem otvorenih narudžbi

Daljnji rast svih poslovnih pokazatelja

Novi vlakovi za povezivanje Splita i Zagreba
Poslovanje
Novi vlakovi za povezivanje Splita i Zagreba

Potpisan ugovor o kupoprodaji elektrodizelskih motornih vlakova

KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem
Poslovanje
KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Nastavak snažne suradnje dviju europskih kompanija u elektroenergetskoj industriji