Isporučen prvi KONČAREV tramvaj za Latviju

Iz tvornice KONČAR – Električnih vozila danas je prema kupcu krenuo prvi 100% niskopodni električni tramvaj namijenjen javnom prijevozu grada Liepāje u Latviji. Isporuci je prethodilo predstavljanje prvog tramvaja kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Uprave KONČARA mr. sc. Gordan Kolak, zamjenik predsjednika Uprave KONČARA i predsjednik Nadzornog odbora društva KONČAR – Električna vozila dr. sc. Ivan Bahun te predsjednik Uprave društva KONČAR – Električna vozila Josip Ninić. Ovo je prvi od ukupno dvanaest KONČAREVIH tramvaja za Latviju, a njihova proizvodnja definirana je u dva ugovora.

Suradnja je počela u studenome 2018. godine kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao proizvodnje i isporuke ponovno su povjerili KONČARU. Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory („Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja“). Šesti tramvaj (zadnji iz prvog ugovora) bit će isporučen u svibnju 2021. godine, dok će tramvaji iz drugog ugovora biti isporučeni u razdoblju od listopada 2021. do travnja 2022. godine.

Isporuka prvog tramvaja za Latviju

„U tramvaj su ugrađena KONČAREVA rješenja za važne podsustave, poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnog napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija, sanduka, okretnih postolja i dr. Tramvaj je opremljen upravljivim hidro-pneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućuje i podešavanje visine poda ovisno o stanju na pruzi. Vozilo je klimatizirano, opremljeno videonadzorom i sustavom informiranja putnika te je 100% niskopodno – bez stepenica na ulazu i s ravnim podom čitavom dužinom“, pojasnio je Josip Ninić, predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila.

„Niskopodni tramvaj i svi njegovi važni podsustavi rezultat su vlastitog razvoja u kojem su sudjelovala brojna društva Grupe KONČAR. Ovom ugovoru prethodila je isporuka 142 niskopodna tramvaja za grad Zagreb ukupne vrijednosti preko 250 milijuna eura koju su KONČAR – Električna vozila, kao voditelj konzorcija Crotram, isporučili Gradu Zagrebu i ZET-u. Zahvaljujući njihovoj podršci stvorene su pretpostavke za iskorak na zahtjevno europsko tržište sa hrvatskim visoko tehnološkim proizvodom. Isporuka tramvaja u Latviju svakako je vrlo važna referenca za KONČAR, no ovaj projekt je i veliki izvozni uspjeh hrvatskog gospodarstva. Naš cilj nije samo prodati proizvode, nego izgraditi partnerstva koja su važna za dobre rezultate tijekom njihova korištenja. Prodajom tramvaja i obukom zaposlenika tvrtki Liepājas Tramvajs prenijeti ćemo nova znanja i suvremene tehnologije, a uvjeren sam i razviti dugoročno partnerstvo“, izjavio je dr.sc. Ivan Bahun, zamjenik predsjednika Uprave KONČARA i predsjednik Nadzornog odbora KONČAR – Električnih vozila.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je istaknuo da je na njegovu inicijativu, a u suradnji s nositeljem konzorcija KONČAROM, te partnerima Đurom Đakovićem i Gredeljem, 2005. godine pokrenuta procedura izgradnje 140 niskopodnih tramvaja vrste TMK 2200 što je do 2010. i realizirano. „Najavili smo izgradnju dodatnih 60 niskopodnih tramvaja za potrebe zagrebačkog javnog prijevoza, a kako bi u Zagrebu uštedjeli do 30% energije na tramvajskom prijevozu. Nadam se da ćemo uskoro postići dogovor na razini Vlade, Grada i Uprave KONČARA kako bismo pokrenuli i taj postupak“, najavio je gradonačelnik, te dodao „Današnji ispraćaj novog niskopodnog tramvaja za Latviju pobjeda je KONČARA, Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Ovo je prvi put da naši tramvaju idu izvan Hrvatske, i to na tržište Europske unije. Zahvaljujem svim suradnicima na ovom hvalevrijednom projektu“, rekao je gradonačelnik izrazivši zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

KONČAR zaključio prvo polugodište 2024. s novim rekordno visokim prihodima, neto dobiti i stanjem otvorenih narudžbi
Financije
KONČAR zaključio prvo polugodište 2024. s novim rekordno visokim prihodima, neto dobiti i stanjem otvorenih narudžbi

Daljnji rast svih poslovnih pokazatelja

Novi vlakovi za povezivanje Splita i Zagreba
Poslovanje
Novi vlakovi za povezivanje Splita i Zagreba

Potpisan ugovor o kupoprodaji elektrodizelskih motornih vlakova

KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem
Poslovanje
KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Nastavak snažne suradnje dviju europskih kompanija u elektroenergetskoj industriji