Grupa KONČAR i u drugom kvartalu 2023. godine nastavlja s izvanrednim rezultatima

Novougovoreni poslovi više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine.

Nakon izvanrednih rezultata u prvom kvartalu 2023. godine, Grupa KONČAR je i u drugom tromjesečju nastavila s ostvarivanjem značajnog rasta uz rekordni broj novougovorenih poslova. Novougovoreni poslovi u prvom tromjesečju 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost otvorenih obveza, backloga, iznosi 1.337,4 milijuna eura, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura.

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Grupa KONČAR je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije za što je zaslužno povjerenje koje su gradili desetljećima, kao i kvaliteta te pouzdanost KONČAREVIH rješenja. To dodatno potvrđuju i poslovni rezultati koji prikazuju kako omjer novougovorenih i realiziranih poslova, book-to-bill ratio, u prvom polugodištu na tržištu Njemačke iznosi 3,2, ukazujući na tržišna kretanja te opseg potražnje za elektroenergetskom opremom.

„Na odličan financijski rezultat grupe KONČAR, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5% više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67%. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije čiji udio u izvozu iznosi 75%, ali i na svim ostalim tržištima“, navodi mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Grupa KONČAR i u drugom kvartalu 2023. godine nastavlja s izvanrednim rezultatima

Financijske rezultate, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, potrebno je sagledati na normaliziranoj osnovi zbog visokog iznosa jednokratnih stavki u prošlogodišnjim ostvarenjima grupe KONČAR. Normalizirana EBITDA iznosi 34,3 milijuna eura i veća je za 13,9 milijuna eura ili 68,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a normalizirana neto dobit iznosi 23,3 milijuna eura i više je nego dvostruko veća (za 12,7 milijuna eura) u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Iako je zaustavljen rast cijena sirovina i materijala na tržištu i dalje vlada neizvjesnost, prije svega zbog rata u Ukrajini koji još uvijek traje.

Drugo tromjesečje Grupe KONČAR obilježili su i važni događaji, poput potpisivanja ugovora sa Zagrebačkim električnim tramvajem o kupoprodaji 20 niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 37,8 milijuna eura. Ugovori su potpisani u okviru projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026, a predstavljaju nastavak uspješne suradnje KONČARA i ZET-a temeljem koje su u razdoblju od 2005. do 2010. godine isporučena ukupno 142 niskopodna tramvaja.

Podsjetimo, u drugom tromjesečju KONČAR je s VERBUNDOM sklopio važan ugovor za revitalizaciju hidroelektrana u Austriji i Njemačkoj, a važni ugovori sklopljeni su i sa Svenska Kraftnät (SVK), švedskim operatorom prijenosnog sustava za složene projekte proširenja 220 kV transformatorske stanice Linnvasselv i rekonstrukcije primarne opreme te sustava zaštite i upravljanja na sedam transformatorskih stanica od 220 kV u blizini Stockholma.

Knjiga ugovora raste i za 2025. godinu za koju su već do prve polovice ove godine ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 139 milijuna eura, što KONČAR ispunjava optimizmom da u narednom razdoblju podigne poslovanje na još višu razinu.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Novi proizvod KONČARA za globalno tržište
Poslovanje
Novi proizvod KONČARA za globalno tržište

Novorazvijeni kombinirani naponski transformator velike snage, tipske oznake SVE, prvi je svoje vrste na svjetskom tržištu.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.