Pametni grad Karlovac na IoT platformi PROZA MARS

Kako smo digitalizirali upravljanje gradskom infrastrukturom Pametnog grada Karlovca.

Sažetak projekta

Uvođenje digitalnih rješenja za Pametni grad Karlovac započelo je 2019. kroz pilot projekt SenzoriKA. Od početka projekta do danas razvili smo niz rješenja za digitalizaciju upravljanja gradskom infrastrukturom. 

Temelj za sva rješenja je softverska platforma PROZA MARS. Prednosti korištenja upravo ove platforme su bolji nadzor i upravljanje gradskim uslugama, uz veću učinkovitost i manje troškove.

Digitalizacija u prometu

Jedna od bitnih odrednica urbanističkog plana Grada Karlovca je implementacija inovativnih rješenja, s ciljem što održivijeg i zelenijeg poslovanja. 

Dosad smo u suradnji s raznim partnerima i gradskim tvrtkama razvili i primijenili mnoga pametna digitalna rješenja. Primjerice, praćenje zauzetosti parkirnih mjesta s prikazom broja slobodnih mjesta na vanjskom LED panelu. 

Rješenja za energetsku učinkovitost

U sklopu projekta razvili smo rješenje za energetsku učinkovitost i detekciju gubitaka u školama, kontrolnim brojilima za potrošnju energenata (struja, voda, grijanje) i za praćenje kvalitete zraka u školskim učionicama.

Praćenje okoliša

Postavili smo meteorološku stanicu pa tako sada Karlovčani i njihovi gosti imaju uvid u razne meteorološke podatke na postavljenom LED panelu. Tu su i daljinski nadzor vodomjera, mjerenje popunjenosti polu-podzemnih kontejnera mješovitog otpada, očitanje i upravljanje toplinskom podstanicom te očitanje temperature i vlage u prostoriji na daljinu.

Jedan sustav za sve potrebe

Sve se prati kroz gradski središnji sustav PROZA MARS. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama Grad Karlovac ostvaruje znatne uštede, veću učinkovitost i bolje iskustvo u pružanju javnih gradskih usluga svojim građanima.