Postrojenje za dinamičku kompenzaciju jalove snage u EVP Jankovci

U tijeku su aktivnosti u sklopu izvođenja dijela radova na elektrifikaciji pruge Vinkovci – Vukovar koje je ugovorio KONČAR – Inženjering za naručitelja i glavnog izvođača španjolsku tvrtku COMSA i investitora HŽ Infrastrukturu.

U realizaciji ugovora sudjeluje više KONČAREVIH društava, a mi isporučujemo statičke pretvarače za dinamičku kompenzaciju jalove snage u elektrovučnoj podstanici (EVP) Jankovci. Naime, 2018. godine u dvije elektrovučne podstanice (EVP Mrzlo Polje i Oštarije) HŽ Infrastruktura dopustila je probnu ugradnju naših novorazvijenih statičkih pretvarača za dinamičke kompenzacije jalove snage. Postojeće rješenje s fiksnom kompenzacijom koje se sastoji od kondenzatorskih baterija nadograđeno je IGBT pretvaračima za dinamičku kompenzaciju jalove snage KONTRAC PN225AC. 

Postrojenje za dinamičku kompenzaciju jalove snage u EVP Jankovci

Pretvarači kompenziraju jalovu snagu koja je vremenski promjenjiva zbog promjena opterećenja, odnosno prolaska vlaka na dionici pruge i značajki tereta vlaka. Novoizgrađena postrojenja tijekom višegodišnje eksploatacije i praćenja potvrdila su se kao tehničko rješenje kojim se postižu znatne financijske uštede te povećava energetska učinkovitost. Stoga se, s obzirom na pouzdanost naših sustava za dinamičku kompenzaciju, investitor HŽ Infrastruktura odlučio za našu ugradnju u sklopu spomenutog projekta koji obuhvaća i izgradnju postrojenja za kompenzaciju jalove energije u elektrovučnoj podstanici 110/25 kV Jankovci. Ugradit će se četiri statička pretvarača za dinamičku kompenzaciju bez fiksnog dijela kompenzacije. Maksimalna kompenzirana jalova snaga jednog pretvarača iznosi od 225 kvar kapacitivno do 225 kvar induktivno. Pretvarači će ukupno moći kompenzirati maksimalnu snagu od 900 kvar kapacitivno do 900 kvar induktivno. Energetski krug pretvarača izrađen je od robusnih komponenti koje se koriste i na pretvaračima za željeznička vozila zbog čega je pretvarač KONTRAC PN225AC otporan na naponske uvjete koji su tipični za željeznički kontaktni vod, a na koji se pretvarači spajaju preko energetskog transformatora 1000 kVA. 

Nakon uspješno provedenih završnih tvorničkih ispitivanja, u sklopu kojih je simuliran i njihov međusobni paralelan rad te terećenje nazivnom snagom, pretvarači su tijekom travnja 2022. godine isporučeni i ugrađeni u EVP Jankovci. U realizaciji projekta i ispitivanjima pretvarača sudjeluju i stručnjaci iz KONČAR – Instituta za elektrotehniku. 

Modernizacijom i elektrifikacijom pruge Vinkovci – Vukovar duljine 18,71 kilometar omogućit će se povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti za 50%. Projekt sufinancira Europska unija putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ iz Kohezijskog fonda.