Održana završna prezentacija razvojno-istraživačkog projekta KONTRAC GP170DC_SK

Rukovoditelj Odjela razvoja energetske elektronike dr. sc. Dubravko Krušelj danas je održao završnu prezentaciju razvojno-istraživačkog projekta „KONTRAC GP170DC_SK: Razvoj pretvarača glavnog pogona tramvaja sa superkondenzatorskim modulom“.

Prezentacija je održana za poslovne partnere, među kojima su bili i predstavnici Zagrebačkog električnog tramvaja te Gradskog prijevoza putnika iz Osijeka, a nazočili su joj i suradnici i kolege iz drugih KONČAREVIH društava. 

Održana završna prezentacija razvojno-istraživačkog projekta KONTRAC GP170DC_SK

U tom projektu, koji je počeo 2. studenoga 2018. godine, partner nam je bio Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a njegova vrijednost iznosi 16,7 milijuna kuna. Svrha projekta bila je ovladavanje razvojem te inovacija opreme kojom se povećava energetska učinkovitost postojećih rješenja u području transportnih sustava. 

Električna tračnička vozila imaju sve važniju ulogu u održivom razvoju urbanih sredina zbog povoljnog odnosa energetske učinkovitosti, utjecaja na okoliš te kapaciteta za prijevoz putnika i tereta. U svrhu zadržavanja tih prednosti nužan je daljnji razvoj i poboljšavanje značajki vozila ulaganjem u nove tehnologije i inovativna rješenja. Stoga je jedan od smjerova istraživanja bio daljnje povećanje energetske učinkovitosti pohranom energije kočenja tračničkih vozila u spremnike, kako bi se naknadno mogla koristiti za pokretanje vozila te djelomično za autonomnu vožnju, odnosno bez spoja na kontaktni vod. 

Dobiveni rezultati projekta omogućuju nam komercijalnu primjenu novorazvijenog pretvarača glavnog pogona tračničkog vozila sa spremnikom energije.