Njegovanje razvoja mikroelektronike za održivu budućnost

Ponosni smo što smo industrijski partner u važnom europskom projektu GreenChips-EDU.

Zajedno s drugim partnerima radimo na razvoju suvremenih i namjenski orijentiranih nastavnih planova i programa koji će na studije tehnologije privući više mladih ljudi.

Industrijski partner u projektu GreenChips-EDU

Početkom travnja 2024. godine, Tehničko sveučilište Darmstadt u Njemačkoj bilo je domaćinom drugog sastanka 15 partnera međunarodnog projekta „Novi obrazovni programi za održive mikročipove proizvedene u Europi“. Cilj projekta je osposobljavanje hitno potrebnih stručnjaka za industriju poluvodiča, s fokusom na studijske programe usmjerene na razvoj i proizvodnju održivih i energetski učinkovitih mikročipova neophodnih za postizanje klimatskih ciljeva u Europi. 

Zajedno sa sedam sveučilišta i jednim istraživačkim institutom sudjelujemo u projektu kroz nastavne zadatke, prijenos opsežnog stručnog znanja u istraživanju, razvoju i proizvodnji, suradnju na magistarskim radovima i slično. Europski zakon o čipovima ima za cilj podići europsku industriju na novu razinu, pri čemu se nekoliko milijardi eura ulaže u izgradnju novih pogona za proizvodnju poluvodiča. 

Za rad novih visokotehnoloških objekata nedostaje velik broj inženjera i tehničara – samo u Austriji njih 14.000, a procjene za cijelu Europu kreću se od 60.000 do 150.000. Iz tog razloga su se europska sveučilišta s partnerima iz industrije i istraživanja udružili u projektu GreenChips-EDU. 

Osim toga, međunarodno usklađeni sveučilišni programi olakšavaju prekogranično priznavanje akademskih postignuća i promiču mobilnost studenata, odnosno budućih stručnjaka. Europska komisija ovaj četverogodišnji projekt vrijedan 14,3 milijuna eura, započet u listopadu 2023., sufinancira sa 7,15 milijuna eura, a Austrijska agencija za promicanje istraživanja dodaje još 750.000 eura. Upravo mreža s izvrsnim partnerima iz znanosti i industrije ono je što ovakav projekt čini mogućim i uspješnim.