Isporučeni sustavi uzbuda za HE Singrobo

Uspješno je provedeno tvorničko preuzimanje sustava uzbuda za Hidroelektranu (HE) Singrobo u Obali Bjelokosti u nazočnosti predstavnika naručitelja Valmeta i krajnjeg ugovaratelja GE-a.

Četverodnevna ispitivanja i preuzimanje opreme online su pratili i predstavnici krajnjeg kupca. Posao je obuhvaćao dva dvokanalna, energetski potpuno redundantna, digitalna statička sustava uzbude s pripadajućim uzbudnim transformatorima i rezervnom opremom. Inače, oprema je namijenjena novoj hidroelektrani na zapadu Afrike, ukupne instalirane snage 44 MW, čija se puna funkcionalnost očekuje 2023. godine, za kad je najavljeno i konačno puštanje u pogon isporučenih sustava uzbuda. 

Isporučeni sustavi uzbuda za HE Singrobo

Očekuje se da će nova elektrana proizvoditi 217 GWh električne energije na godinu te smanjiti emisije ugljika u iznosu od 127.000 tona godišnje. Izgradnju cjelokupne hidroelektrane vodi francuska građevinska tvrtka Eiffage Group, a riječ je projektu vrijednom 195 milijuna američkih dolara koji uključuje izgradnju brane visine 23,5 m i duljine 1374 m na rijeci Bandama u selima Singrobo i Ahouaty, koja će stvoriti jezero od 105 milijuna m3 vode. 

Prema unaprijed utvrđenom planu ispitivanja pri tvorničkom preuzimanju opreme, demonstrirane su sve bitne funkcionalne cjeline sustava uzbuda. Također, provedena su ispitivanja na svim tiristorskim usmjerivačima s maksimalnom nazivnom strujom rotora. Nakon odrađenih testova na ugovorenoj opremi, provedena su i simulacijska ispitivanja na za to posebno pripremljenom simulacijskom modelu. Na njemu su prezentirani odzivi sustava na razne moguće smetnje te su postavljene preliminarne postavke. Završna tvornička ispitivanja kako na samoj opremi tako i na simulacijskom modelu, pokazala su da su sustavi spremni za isporuku te ugradnju i puštanje u pogon.