Baterijski spremnici električne energije za Cres i Lošinj

U suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu ugovorili smo s Hrvatskom elektroprivredom izradu idejnih projekata baterijskih spremnika električne energije za Lošinj i Cres.

Na Lošinju će se u krugu Transformatorske stanice (TS) Lošinj 110/35 kV projektirati sustav baterijskog spremnika električne energije snage 13 MVA, s mogućnošću pohrane 26,5 MWh, a za Cres, na području Sunčane elektrane (SE) Orlec, sustav baterijskog spremnika snage 3 MVA, za pohranu 7,7 MWh električne energije. 

Smještaj baterijskog spremnika energije na Lošinju određivao se prema potrebi za osiguranjem rezervnog smjera napajanja u slučaju ispada 110 kV dalekovoda Krk – Lošinj, u trenutku kada se svi korisnici otoka Cresa i Lošinja napajaju iz TS 110/35/20 kV Krk po 35 kV naponskoj razini. 

Lošinj

Ugradnjom baterijskog sustava na Cresu omogućit će se optimiranje prihvata proizvodnje iz sunčanih elektrana na otoku, bolje upravljanje naponima, smanjenje vršnih opterećenja opreme i gubitaka te potencijalno autonomni pogon otoka u budućnosti. Ugradnjom spremnika energije u elektroenergetski sustav otoka smanjit će se razlike između vršnog i baznog opterećenja te povećati sigurnost opskrbe električnom energijom. 

Inače, energetske mreže dimenzionirane su prema potencijalno najvišem ostvarivom opterećenju pa je mreža veći dio godine podopterećena. Baterijski spremnici energije u stanju su smanjiti neto vršno sezonsko opterećenje, a time povećati učinkovitost postojeće infrastrukture te smanjiti potrebu za ulaganjem u novu. Idejnim projektima i lokacijskim dozvolama potrebno je obuhvatiti tehnička rješenja priključenja baterijskih sustava na mrežu operatora sustava prema zaključcima Elaborata optimalnih tehničkih rješenja priključenja (EOTRP) i Elektroenergetskim suglasnostima (EES). 

Dodatno, tijekom ove godine na otoku Visu, uz istoimenu sunčanu elektranu, ugradit ćemo i sustav baterijskog spremnika snage 1 MW za pohranu 1,44 MWh električne energije.