Prvi transformator s ugrađenim Bluemint transformatorskim limom sa smanjenim ugljičnim utiskom

Zelena tranzicija potaknula je sve veći prodor obnovljivih izvora energije, a time i ubrzan razvoj energetike, što izraženo utječe i na tehnološki razvoj transformatora. 

Prvi transformator s ugrađenim Bluemint transformatorskim limom sa smanjenim ugljičnim utiskom

U tom segmentu industrije osjetna je tendencija smanjenja utjecaja proizvoda na okoliš uz istovremeno povećanje sigurnosti pogona transformatora. To se djelomično postiže korištenjem biorazgradivih tekućina te intenzivnim radom na razvoju transformatora sa smanjenom bukom, gubitcima i ugljičnim otiskom. Osim toga, sve se više koriste materijali i komponente s niskim ugljičnim otiskom, kao i oni s većim udjelom recikliranog sadržaja, a jača se prisutnost kružne ekonomije.

Uspješno pratimo navedene izazove razvijajući i primjenjujući ekološka i održiva rješenja u proizvodnji transformatora u suradnji sa svojim kupcima i partnerima.

Upravo je ovih dana ispitan prvi od pet ugovorenih regulacijskih 63 MVA, 115/21 kV transformatora s dugogodišnjim njemačkim kupcem. Riječ je o prvom srednje energetskom transformatoru s ugrađenim transformatorskim limom proizvedenog iz materijala Bluemint – visokokvalitetnog transformatorskog lima s udjelom CO2 smanjenim za 50 % u odnosu na konvencionalne proizvode istih karakteristika. Primjenom vodika (umjesto ugljena) u proizvodnji, naš partner i proizvođač transformatorskog lima Thyssenkrupp Electrical Steel na ovaj način doprinosi cilju klimatske neutralnosti, postavljenom od strane EU. Zeleni plan EU (eng. Green deal) predviđa smanjenje emisija CO2 za 55 % do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990., a plan je da do 2050. godine Europa postane klimatski neutralan kontinent. Da ovaj novi okolišno prihvatljiviji proizvod ima sva svojstva postojećih vrsta transformatorskih limova, potvrdili su i rezultati provedenih ispitivanja na transformatoru i certifikati treće strane.

Ovo je samo jedan od primjera kojim doprinosimo ulaganjima u zeleno gospodarstvo te u održivu energetsku tranziciju na putu transformacije prema niskougljičnom gospodarstvu.