U trećem kvartalu nastavljen rast prihoda i novougovorenih poslova unatoč globalnim neizvjesnostima

KONČAR je u trećem kvartalu ostvario povećanje prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 635,9 milijuna kuna, što je za 26,4 % više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine.

KONČAR, najveći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici, u trećem je kvartalu ostvario povećanje prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 635,9 milijuna kuna, što je za 26,4% više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine. Pritom je čak 61,1% prihoda ostvareno na inozemnim tržištima, a istovremeno je zabilježen i rast novougovorenih poslova i narudžbi koji ulijeva optimizam i za nadolazeće razdoblje. Uz odlične rezultate u komercijalnom djelu poslovanja ostvareni su i dobri financijski rezultati, pri čemu konsolidirana neto dobit KONČAREVIH društava iznosi 277,3 milijuna kuna i veća je za 123,9 milijuna kuna ili 80,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Unatoč nezapamćenim globalnim izazovima i neizvjesnosti na svjetskim tržištima, Grupa KONČAR treći je kvartal 2022. godine završila s vrlo dobrim poslovnim rezultatima, koji se prvenstveno očituju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenom EBITDA pokazatelju. Uključivanjem Dalekovoda prihodi od prodaje povećavaju se za 524,3 milijuna kuna i iznose 3.562,7 milijuna kuna. Nadalje, na domaćem tržištu KONČAREVA društva ostvarila su prihode u iznosu od 1.184,2 milijuna kuna, što je 268,1 milijun kuna ili 29,3% više u odnosu na u isto razdoblje prošle godine, dok udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 38,9%. Kada je riječ o izvozu, okosnici poslovanja KONČARA, najznačajniji rezultati ostvareni su na tržištu Njemačke i to u iznosu od 332,7 milijuna kuna, što u odnosu na usporedno razdoblje iz prethodne godine predstavlja rast od 40,0 milijuna kuna. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 238,8 milijuna kuna, a u Austriju od 95,7 milijuna kuna.

Financijski rezultati KONČARA u trećem kvartalu

Nadalje, na tržištu Europske unije izvoz je povećan za 215,9 milijuna kuna te iznosi ukupno 1.343,4 milijuna kuna i predstavlja 72,1% ukupno ostvarenog izvoza. U razdoblju siječanj – rujan 2022. godine ostvaren je i značajan rast ugovorenih poslova na inozemnim tržištima, čime su se stvorili uvjeti za daljnji rast izvoza u narednom razdoblju. Točnije, ugovoreno je novih poslova u iznosu od 3.993,0 milijuna kuna. Omjer ugovorenih i realiziranih poslova, book-to-bill ratio, i dalje je visok te iznosi 1,31, dok stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju rujna iznosi 5.955,0 milijuna kuna i veće je za 946,4 milijuna kuna ili 18,9% od stanja na kraju 2021. godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za 1 milijardu kuna te za Grupu KONČAR ukupno iznosi 6.971,7 milijuna kuna.

Naposljetku, EBITDA iznosi 373,7 milijuna kuna i veća je za 144,8 milijuna kuna u odnosu na ostvarenje u prva tri kvartala 2021. godine. Pritom EBITDA marža iznosi 12,3%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 9,5%. Normalizirana EBITDA iznosi 219,5 milijuna kuna i veća je za 26,2 milijuna kuna od ostvarene u razdoblju siječanj – rujan 2021. godine. Normalizirana EBITDA marža iznosi 7,2%. Uključivanjem Dalekovoda EBITDA je povećana za 24,6 milijuna kuna i iznosi 398,3 milijuna kuna.

„Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine. Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim lancima. U tako neizvjesnom okruženju menadžment Grupe KONČAR morao je brzo reagirati i organizirati što učinkovitije poslovne aktivnosti kako bi mogli apsorbirati takav ekstreman šok na poslovanje, nezabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća. Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji nam ulijevaju optimizam da ćemo i u narednom razdoblju ostvariti dobre rezultate. Stoga, iako u uvjetima znatno suženih mogućnosti prognoziranja, očekujemo da će KONČAR poslovnu godinu završiti u skladu s planiranim rezultatima. U narednoj godini prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti te nastaviti sa značajnijim investicijskim ciklusom započetim u ovoj godini“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.