KONČAR zaključio prvo polugodište 2024. s novim rekordno visokim prihodima, neto dobiti i stanjem otvorenih narudžbi

Daljnji rast svih poslovnih pokazatelja

KONČAR nastavlja trend uvjerljivog rasta i u drugom kvartalu 2024., zaključivši prvo polugodište s novim poslovnim iskoracima.  U prvih šest mjeseci, ostvareni su konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 478,7 milijuna eura, što je za 95,8 milijuna eura ili 25% više u odnosu na usporedno razdoblje iz 2023. godine. Iznimni uspjesi ostvareni su i u izvozu, koji je porastao za 94,7 milijuna eura ili 37% u odnosu na prvo polugodište 2023. te s iznosom od 351,3 milijuna eura zauzima 73,4% u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga. Jednu od ključnih potvrda snažne uzlazne putanje i ujedno temeljnu osnovu za daljnje iskorake predstavljaju novougovoreni poslovi koji u promatranom razdoblju iznose 866,2 milijuna eura, dok je stanje otvorenih narudžbi, backlog, postavilo novu rekordnu razinu od 1,8 milijardi eura.  

KONČAR rezultati Q1-II 2024

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, najznačajnije povećanje prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu ostvareno je na tržištu Europske unije, gdje je iznos izvoza povećan za 82,4 milijuna eura u odnosu na prvo polugodište 2023. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 274,9 milijuna eura te zauzima 78,2% udjela u ukupno ostvarenom izvozu. Promatrajući poslovne segmente Grupe KONČAR, najveći rast je u prvih šest mjeseci 2024. godine  ostvarilo poslovno područje prijenosa i distribucije električne energije, gdje se posebno ističe društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori. Zelena energetska tranzicija ima za posljedicu iznimno visoku potražnju za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga KONČAREVOG poslovnog portfelja te segment u kojem se hrvatska kompanija nametnula u krug globalno najrelevantnijih visokotehnoloških proizvođača. 

Dobri prodajni rezultati KONČARU su osigurali i novu rekordnu neto dobit, EBITDA-u te sukladno tome i ostvarene marže. Izvještajna neto dobit za prvo polugodište 2024. godine tako iznosi 73,8 milijuna eura i veća je za 48,0 milijuna eura u odnosu na ostvareno u istom razdoblju 2023. godine. EBITDA iznosi 90,5 milijuna eura i veća je za 53,8 milijuna eura u odnosu na ostvarenu EBITDU za prvo polugodište 2023. godine, dok EBITDA marža iznosi 18,9%, što je čak 9,3 postotna poena više u odnosu na prošlu godinu.

Strateške i operativne promjene u posljednjih nekoliko godina te pravovremena prilagodba novoj eri elektroenergetike osigurali su nam rezultate koji su višestruko veći od onih ostvarenih prije četiri godine. Iznimno smo zadovoljni činjenicom da iznos novougovorenih poslova i backloga i dalje raste, što osigurava daljnji rast te nam daje realnu osnovu za visok optimizam i u narednom razdoblju. Osim prilika za poslovne i razvojne iskorake, zelena i digitalna transformacija pred nas su stavile i potrebu za dodatnim ulaganjima u razvoj rješenja, proizvoda i usluga. Visoka razina narudžbi od nas zahtijeva proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta pa smo tako i u ovoj godini nastavili znatniji investicijski ciklus, pri čemu je CAPEX u prvom polugodištu dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 18,4 milijuna eura“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Financijski iskoraci KONČARA u drugom su tromjesečju 2024. dodatno upotpunjeni i značajnim ugovorima koji su od iznimne strateške važnosti, ne samo za Grupu KONČAR, već i za cjelokupno domaće gospodarstvo te nacionalnu industriju. Među važnijim novim ugovorima, posebno se ističu ugovor za revitalizaciju hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj u vrijednosti od gotovo 80 milijuna eura, ugovor s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava d.d. (HOPS d.d.) za isporuku opreme i radove na rekonstrukciji reverzibilne hidroelektrane Velebit vrijedan 14,2 milijuna eura te odabir Dalekovoda kao najkonkurentnijeg ponuđača za ugovor o izgradnji novog 420 kV dalekovoda na dionici Vik – Sogndal u Norveškoj, vrijedan više od 14 milijuna eura. 

Zahvaljujući tržišnim trendovima, prepoznatom i iskorištenom potencijalu te velikoj predanosti svih zaposlenika, u prvom dijelu godine u nekim segmentima KONČAR je uvelike premašio zadane ambiciozne planove. Novougovoreni poslovi i jačanje izvozne orijentiranosti pokazatelji su neosporne uloge KONČARA u globalnoj zelenoj tranziciji te njegova još značajnijeg pozicioniranja na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu.  

 

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Novi vlakovi za povezivanje Splita i Zagreba
Poslovanje
Novi vlakovi za povezivanje Splita i Zagreba

Potpisan ugovor o kupoprodaji elektrodizelskih motornih vlakova

KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem
Poslovanje
KONČAR i Siemens Energy učvrstili partnerske odnose novim zajedničkim ulaganjem

Nastavak snažne suradnje dviju europskih kompanija u elektroenergetskoj industriji

KONČAR dio konzorcija za realizaciju 188 milijuna eura vrijednog posla revitalizacije hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj
Poslovanje
KONČAR dio konzorcija za realizaciju 188 milijuna eura vrijednog posla revitalizacije hidroelektrane Vidraru u Rumunjskoj

Nastavak jačanja prisutnosti na tržištu Europske unije