KONČAR potpisao ugovor za izgradnju MHE Otočac

Mala hidroelektrana Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like.

Jučer, 11. listopada, u Otočcu je KONČAR – Inženjering d.o.o. s tvrtkom Male hidre d.o.o. potpisao Ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), koja predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like. Planirana priključna snaga elektrane iznosi 1,5 MW, a čine je tri odvojene proizvodne jedinice svaka snage 500 kW.

Proizvodna jedinica sastoji se od generatora s permanentnim magnetima, turbine s promjenjivom brzinom vrtnje i statičkog pretvarača za spoj na mrežu. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Razvijeno i ispitano u simuliranim uvjetima, ovo originalno tehničko rješenje koristi i nanotehnologiju, a također je razvijen i sustav za trajni daljinski nadzor.

Potpisivanje ugovora za izgradnju MHE Otočac

Proizvod je namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš. Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvest će KONČAR, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu. Ovakvo rješenje idealno je za buduće planirane projekte hidroelektrana s desetak agregata na jednoj niskoj brani ili mostu, poput projekta Zagreb na Savi.

Istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se prošireno korištenje hidroenergije uz minimalni utjecaj na okoliš, čime KONČAR daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.