KONČAR obilježio 102. rođendan

Otvorenje novog laboratorija za visokonaponska i druga ispitivanja te posebne donacije djeci i mladima 

KONČAR je danas obilježio 102. godinu poslovanja svečanim puštanjem u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone. Riječ je o visokotehnološkom kompleksu kakvih ima svega nekoliko u svijetu, a koji je od danas vitalni dio Laboratorijskog centra KONČAR – Instituta za elektrotehniku. Laboratorijski centar čini devet međunarodno akreditiranih laboratorija osposobljenih za provođenje gotovo 700 metoda ispitivanja i umjeravanja. Izgradnja ovog jedinstvenog laboratorija započela je u srpnju 2021. godine, a investicija vrijedna 7 milijuna eura u potpunosti je financirana vlastitim sredstvima. Događaj su uveličali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je u rad pustio novi laboratorij te poslovni partneri KONČARA.

Laboratorij ima iznimnu važnost za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim značajkama i najsuvremenijoj opremi pripada društvu malobrojnih laboratorija u svijetu koji mogu provoditi posebna visokonaponska i druga električna, mehanička i klimatska ispitivanja. Osim što će zadovoljiti potrebe domaćeg elektroenergetskog sektora te ojačati suradnju sa znanstvenom zajednicom, novi KONČAREV laboratorij omogućit će proširenje postojeće suradnje i strateškog povezivanja s partnerima na svjetskom tržištu te dodatno pridonijeti povećanju globalne prepoznatljivosti KONČARA i Republike Hrvatske. Laboratorij će za domaće i strane naručitelje provoditi tipska, specijalna i razvojna ispitivanja energetskih i mjernih transformatora, prekidača, rastavljača i zemljospojnika, oklopljenih plinom izoliranih visokonaponskih postrojenja, provodnih i potpornih izolatora, spojne i ovjesne opreme za nadzemne vodove, visokonaponskih kabela i HVDC kabela za istosmjerni prijenos energije.

Središnji dio objekta čini visokonaponski laboratorij, u potpunosti zatvoren Faradayevim kavezom, dimenzija 30 x 35 metara u tlocrtu i 28 metara visine. U navedeni prostor smještena su tri glavna nova ispitna sustava – 1200 kV AC izvor, 1200 kV DC izvor i udarni generator 3,8 MV. Ispitni transformator 1200 kV, 960 kVA konstruiran u jednom stupnju, umjesto uobičajene kaskadne izvedbe, razvilo je i isporučilo društvo KONČAR – Mjerni transformatori, što je samo jedna od mnogih posebnosti novog laboratorija.

Laboratorijski centar KONČAR – Instituta za elektrotehniku

U prigodi otvorenja novog laboratorija predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak naglasio je kako će se investicijski ciklus nastaviti te da će se temeljiti na ulaganjima u novu opremu i strojeve. „Stabilnosti i daljnjem rastu Grupe doprinijet će i dugoročna ulaganja u istraživanja i razvoj, što čini okosnicu ostvarenja profitabilnog poslovanja i kreiranja dodatnih vrijednosti. KONČAR u ovoj godini planira investirati više od 60 milijuna eura, a velik dio tog iznosa usmjerit će se u razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekte iz područja digitalnih tehnologija“, pojasnio je Kolak.

Inače su Laboratorijski centar i Služba za certificiranje (SCERT) Instituta, zahvaljujući akreditacijama kod Hrvatske akreditacijske agencije, notifikaciji Instituta od Europske komisije kao certifikacijskog tijela za važne EU direktive te ulaskom u ekskluzivno društvo vodećih svjetskih laboratorija okupljenih u CBTL shemi (Certification Body Testing Laboratories), postali prepoznatljivi na svjetskoj razini po prilagodljivosti, stručnim znanjima i one stop testing načinu rada.

Dan KONČARA već je desetljećima prigoda i za posebnu donaciju kojom KONČAR želi poduprijeti neku organizaciju iz šire zajednice. Svoju veliku 102. obljetnicu KONČAR je obilježio donacijama koje su i ove godine upućene djeci i mladima. Općoj bolnici Gospić upućena je donacija koja će doprinijeti opremanju Dječjeg odjela te humanizaciji boravka djece tijekom njihove hospitalizacije. Uz to, Udruzi Pčelice, osnovanoj s ciljem podizanja kvalitete života te osiguravanja medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju s područja Gospića, donirana su sredstva u znak podrške pri skrbi za djecu i obitelji koje Udruga trenutačno okuplja.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.