Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023. za Grupu KONČAR bila godina rekordnih postignuća. 

Prihodi, dobit i profitna marža dosegnuli su najveću razinu ikada, a novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura. Promjene i aktivnosti koje su pokrenute u posljednje četiri godine, uz naglasak na prilagođavanje tržišnim trendovima, doprinijele su ovim izvanrednim rezultatima. Zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah što smo na vrijeme prepoznali i iskoristili. Brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali su rekordnim iznosom novih narudžbi.

Rast ključnih pokazatelja poslovanja ostvarili su svi poslovni segmenti, a posebice se ističe segment prijenosa i distribucije električne energije. Nastavak iznimne potražnje za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga KONČAREVOG proizvodnog portfelja, utjecao je na sjajne rezultate te potvrdio ulogu KONČARA kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji visokotehnoloških rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije. 

I u ostalim poslovnim područjima ostvareni su značajni iskoraci. U segmentu obnovljivih izvora energije u posljednje tri godine ugovorili smo izgradnju šest sunčanih elektrana za više partnera, od kojih i najveću u portfelju HEP-a. Naš doprinos zelenoj mobilnosti na području Europe ogleda se i u novim ugovorima za proizvodnju 30 novih niskopodnih električnih tramvaja za jedina dva domaća grada koji imaju tramvajski prijevoz, njih 20 za Zagreb i 10 za Osijek. Ovi su projekti, izboreni na međunarodnim natječajima, od posebne vrijednosti i poticaja za cjelokupnu domaću industriju. Uz već dokazane elektromotorne vlakove intenzivno radimo i na razvoju i proizvodnji baterijskog i hibridnog vlaka. Poslovni segment digitalnih rješenja temelji se na 40-godišnjem iskustvu u razvoju rješenja za automatizaciju nadzora i upravljanja u energetskim postrojenjima i sustavima. Novo postignuće u tom segmentu je certifikat o usklađenosti s najnovijim međunarodnim standardima za kibernetičku sigurnost u sustavima upravljanja kritičnom infrastrukturom koji nam je dodijeljen od ugledne certifikacijske kuće TÜV NORD Adriatic. 

Financijski rezultati KONČARA u 2023. godini

Grupa KONČAR ostvarila je rezultate koji su nadmašili visoko postavljene ciljeve na početku godine. Od 1,31 milijarde eura novougovorenih poslova, čak 76,6% odnosi se na izvoz. Pouzdanost i povjerenje koje se gradilo desetljećima osigurali su nam rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske, Austrije, Norveške i Nizozemske. I na ostalim tržištima došlo je do rasta ugovorenosti pri čemu posebno ističemo Sjedinjene Američke Države gdje je ugovoreno novih poslova u iznosu od 30,9 milijuna eura. Stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1,42 milijarde eura, pri čemu treba istaknuti da se knjiga ugovora puni i za 2025. i naredne godine za koju su već ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 465,2 milijuna eura. 

Konsolidirani poslovni prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 894,1 milijun eura, što je 190,2 milijuna eura ili 27% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i iznosi 65% ukupnih prihoda od prodaje. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi od prodaje proizvoda i usluga u izvozu povećani su na svim tržištima, a najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je iznos izvoza povećan za 105,6 milijuna eura. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 418,8 milijuna eura te čini 72% ukupno ostvarenog izvoza. 

Odlični prodajni rezultati omogućili su daljnji rast profitabilnosti. Izvještajna neto dobit ostvarena je u iznosu od 70,9 milijuna eura, što je 44,3% više od ostvarenja u 2022. godini usprkos činjenici da je prošlogodišnji rezultat bio pod utjecajem visokog iznosa jednokratnih stavki. Normalizirana neto dobit iznosi 86,8 milijuna eura i dvostruko je veća u odnosu na ostvarenu u 2022. godini. Normalizirana EBITDA iznosi 107,3 milijuna eura i veća je za 46,8 milijuna eura ili 77,2% od normalizirane EBITDA-e ostvarene 2022. godine. Normalizirana EBITDA marža iznosi 12,0%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,6%. 

U novu poslovnu godinu ulazimo s opravdanim optimizmom te očekujemo daljnji rast poslovanja i dobre rezultate. Ciljevi su i dalje isti – rast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ulaganja u ljudske potencijale, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih ciljeva. Orijentiranost na kupca, izvrsnost, inovativnost i očuvanje prirodnih resursa i dalje ostaju ključni elementi poslovanja. Svoju vjerodostojnost gradimo na odgovornosti prema zaposlenicima i zajednici te doprinosu izgradnji zdrave ekonomije i društva.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.

KONČAR u trećem kvartalu bilježi izuzetan rast svih ključnih pokazatelja
Financije
KONČAR u trećem kvartalu bilježi izuzetan rast svih ključnih pokazatelja

Svi poslovni segmenti Grupe KONČAR ostvarili su rast prihoda i dobiti, a posebno se ističe poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije.