Isporučen i četrnaesti tramvaj za grad Liepāju u Latviji

Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, a vrijednost ovog posla iznosi gotovo 21 milijun eura.

Upravo je ovih dana, točnije 14. studenoga 2022. iz tvornice KONČAR – Električnih vozila prema kupcu krenuo posljednji od četrnaest ugovorenih niskopodnih električnih tramvaja namijenjenih javnom prijevozu grada Liepāje u Latviji, gdje bi trebao stići 20. studenoga.

Podsjetimo, KONČAR – Električna vozila i tvrtka Liepājas tramvajs u studenome 2018. godine sklopili su ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja, uz mogućnost isporuke dodatnih vozila. Slijedom toga krajem kolovoza 2020. godine tvrtka je osigurala sredstva za još šest tramvaja te početkom rujna 2021. za dodatna dva, a posao proizvodnje i isporuke ponovno je povjerila KONČARU.

Nabava vozila sufinancirana je iz fondova EU-a, u sklopu programa Comprehensive Reconstruction of Tram Route and Adjacent Territory (Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja), a vrijednost ovog posla iznosi gotovo 21 milijun eura.

KONČAREV tramvaj za grad Liepāju u Latviji

Inače, u redoviti promet prva dva tramvaja krenula su 18. ožujka 2021. godine, na 396. obljetnicu tog latvijskog grada, a kupac za suradnju s KONČAROM ima samo riječi hvale: „Sa stručnjacima iz KONČAR – Električnih vozila razvili smo vrlo dobre odnose“, rekao je Aigars Puks, direktor tvrtke Liepājas tramvajs te dodao: „Jasno je da se tijekom realizacije ovako složenog i velikog projekta dogode nepredviđene situacije. Kad su tramvaji stigli na naše pruge morali smo na mjestu događaja neke stvari prilagoditi specifičnim uvjetima grada. Isprva je bilo i nesigurnosti kod vozača jer je način vožnje novih tramvaja potpuno drukčiji. No, kolege iz Hrvatske su uvijek spremni na rješavanje izazova i u tome su vrlo učinkoviti. Zajedno radimo na svakom detalju projekta i vjerujemo se da će se ova dobra suradnja nastaviti jer očekujemo da će novi tramvaji gradom Liepājom voziti sljedećih 30 do 40 godina. Osim toga, uz brojne prednosti, sugrađani hvale i njihov izgled te kažu kako su se bijelo-crveni tramvaji izvrsno uklopili u vizuru Liepāje.“

Niskopodni tramvaj i svi njegovi važni podsustavi rezultat su vlastitog razvoja u kojem su sudjelovala brojna društva Grupe KONČAR. U tramvaj su ugrađena KONČAREVA rješenja podsustava, poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnog napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija, sanduka, okretnih postolja i drugo. Tramvaj je opremljen upravljivim hidro-pneumatskim sustavom ogibljenja, što omogućuje i podešavanje visine poda ovisno o stanju na pruzi. Vozilo je klimatizirano, opremljeno videonadzorom i sustavom informiranja putnika.

Treba naglasiti da su svi tramvaji isporučeni u roku – unatoč složenim epidemiološkim uvjetima, problemima u opskrbnim lancima, rastu cijena materijala i drugim izazovima. Za to su posebno zaslužni zaposlenici i partneri koji su svojim trudom i radom, u nekad nemogućim uvjetima, omogućili da svaki tramvaj stigne u Liepāju na vrijeme.

Prijavi se na KONČAR newsletter

Zanima te na čemu trenutno radimo, na koja tržišta najviše izvozimo, koliko smo društveno odgovorni i zašto su naši zaposlenici naša najveća vrijednost?

Prijavi se na KONČAR news i svaki mjesec budi u toku sa svim našim postignućima i iskoracima.

Prijavi se
KONČAR Newsletter

Vezane vijesti

Možda će Vas zanimati i ove vijesti.

Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata
Financije
Još jedna uzastopna godina izvrsnih poslovnih rezultata

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora KONČARA usvojeni su revidirani financijski rezultati koji su potvrdili da je poslovna 2023.

KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja
Održivost
KONČAR obilježio 103. obljetnicu poslovanja

KONČAR je 103. obljetnicu poslovanja obilježio vrijednim donacijama te nastavkom suradnje s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu.

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti
Poslovanje
KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti

KONČAR - Digitalu dodijeljen je certifikat za kibernetičku sigurnost.