Širenje prisutnosti na tržištu Švedske

Prvi inženjering projekt rekonstrukcije 130 kV postrojenja na TS Finnslatten.

Krajem rujna 2021. godine ugovorili smo prvi inženjering projekt na švedskom tržištu. Riječ je o vrlo složenoj rekonstrukciji 130 kV postrojenja na TS 220/130/70/20 kV Finnslatten u Västeråsu, koja se nalazi nedaleko od švedskog glavnog grada Stockholma. Naručitelj projekta je švedski operator distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution. 

Posebno treba istaknuti važnost ovog projekta u području prijenosa i distribucije koji smo dobili u jakoj konkurenciji lokalnih renomiranih tvrtki. 

Kupac je, polazeći od vlastitih iznimno visoko postavljenih standarda, proveo postupak pretkvalifikacije za ovaj projekt koji je od strateškog značaja za napajanje industrijske zone i prioritetnih kupaca. Poseban naglasak stavljen je pritom na zaštitu na radu, sukladnost poslovnih procesa sa sustavima za praćenje kvalitete i zaštite okoliša te detaljne sigurnosne provjere svih članova projektnog tima. Nakon otvaranja ponuda slijedilo je nekoliko faza tehničkih pregovora i prezentacija rješenja te je u konačnici Vattenfall odabrao KONČAR kao najboljeg ponuđača.

Projekt rekonstrukcije TS 220/130/70/20 kV Finnslatten, krajem 2024. godine, složen je zahvat zamjene vanjskog postrojenja novim 130 kV postrojenjem. Rekonstrukcija obuhvaća izradu projektne dokumentacije, isporuku i zamjenu visokonaponske primarne opreme, sekundarne opreme, pomoćnih sustava, izgradnju nove upravljačke zgrade, kao i potrebne građevinske radove, funkcionalna ispitivanja, puštanje postrojenja u pogon te održavanje u garantnom razdoblju. Uz navedeno, predmet ugovora je i nabava te polaganje 145 kV kabela te ostale opreme za potrebe povezivanja prioritetnih kupaca na trasi od 700 metara.

Uz lokalnog podizvoditelja za građevinske radove, maksimalno se oslanjamo na vlastite stručnjake za vođenje projekta, projektiranje, montažu, konfiguracije sekundarnih sustava i ispitivanje.