Obnovili smo TS 400/110 kV Ernestinovo i izgradili TS 400/220/110 kV Žerjavinec

Ključne točke jedinstvenog elektroenergetskog sustava

Preduvjet spajanja ovih dviju transformatorskih stanica u ključnu točku jedinstvenog elektroenergetskog sustava bila je obnova u ratu uništene TS 400/110 kV Ernestinovo s pripadnim vodovima te izgradnja TS 400/220/110 kV Žerjavinec s pripadnim vodovima. Stručno smo i kvalitetno obavili obnovu i izgradnju i to u rekordnom roku za tako složena postrojenja. Ugrađeno je puno opreme proizvedene kao rezultat vlastitog razvoja.

U Ernestinovu je 17. studenoga 2003. godine, nakon osamnaest mjeseci radova, uklapanjem prekidača prema TS Osijek 1 označen završetak radova na obnovi TS 400/110 kV Ernestinovo koja je u Domovinskom ratu potpuno uništena s priključnom dalekovodnom mrežom. 

Priključenjem na dalekovod TS Ernestinovo - TS Žerjavinec ponovno je nakon dugih 13 godina uspostavljen 400 kilovoltni prijenos. Time je povećana sigurnost cijelog hrvatskog elektroenergetskog sustava, a za sjeveroistočni dio Hrvatske, posebice za Slavoniju, to je značilo pouzdanu i sigurnu opskrbu električnom energijom i ponovno spajanje Slavonije s ovim dijelom Hrvatske na 400 kilovoltnom nivou. 

TS Ernestinovo bila je iznimno važna za budući jedinstveni elektroenergetski sustav. Naime, spajanjem dviju UCTE sinkronih zona sredinom 2004. godine tehnički je omogućeno stvaranje europskog slobodnog tržišta električne energije. 

Ernestinovo i Žerjavinec transformatorske su stanice nove generacije, najviših svjetskih standarda, u koje smo u najvećem dijelu ugradili vlastito znanje i opremu. Prvi put u našoj povijesti visokonaponski aparati su proizvod vlastitog razvoja, kao i primijenjena vlastita softverska rješenja.

Ovi ključni energetski objekti predstavljali su za nas važne reference za dobivanje poslova na svjetskom tržištu.