Domaće znanje za vjetroelektrane

Razvili smo i izgradili vlastitu vjetroelektranu (VE) Pometeno brdo sa 17 vjetroagregata ukupne priključne snage 20 MW.

Prototip našeg vjetroagregata na Pometenom brdu kraj Dugopolja u radu je od kolovoza 2008. godine. Instaliranjem i priključivanjem na mrežu još pet vjetroagregata vlastite proizvodnje u ožujku 2011. završili smo prvu fazu izgradnje. Cjelokupni projekt VE Pometeno brdo s petnaest vjetroagregata snage 1 MW i jednim agregatom snage 2,5 MW završen je 2012. godine, a naknadno je 2014. godine u rad pušten i 17. vjetroagregat snage 2,5 MW, čime ukupna priključna snaga naše vjetroelektrane iznosi 20 MW.

U razvoj projekta uložili smo vlastito znanje, vlastiti novac i vlastitu opremu, odnosno razvili smo i proizveli većinu ugrađene opreme. Projekt nam je otvorio nove proizvodne i izvozne mogućnosti, ali i unaprijedio konkurentnost Hrvatske. 

Osim što smo dokazali da možemo proizvoditi i opremu za vjetroagregate, potvrdili smo stručnost i kompetentnost u projektiranju i planiranju izgradnje te puštanja u pogon i priključenja na elektroenergetsku mrežu na najzahtjevnijim projektima obnovljivih izvora.