Baterijski sustav za pohranu električne energije

Uz sunčanu elektranu (SE) Vis koju smo pustili u pogon 2020. godine isporučili smo, montirali i pustili u rad baterijski spremnik električne energije Vis snage 1 MW, s mogućnošću pohrane 1,44 MWh električne energije.

U rujnu 2020. godine u pogon smo pustili sunčanu elektranu (SE) Vis, tada s 3,5 MW najveću u Hrvatskoj, a u studenome iste godine ugovorili smo cjelokupni posao izgradnje baterijskog spremnika električne energije (BSEE) Vis snage 1 MW, koji ima mogućnost pohrane 1,44 MWh električne energije. 

Ugovor za BSEE Vis bio je po načelu „ključ u ruke“, a uključivao je izradu glavnog i izvedbenog projekta, proizvodnju, isporuku, montažu i puštanje BSEE-a u pogon. 

U BSEE smo ugradili vlastite dvosmjerne pretvarače i centralni sustav upravljanja (Energy Management System) te integrirali sve ostale potrebne podsustave. 

BSEE Vis spojena je na 10 kV mrežu otoka Visa putem postojećeg srednjonaponskog priključka SE Vis. Baterijski spremnik se koristi za pružanje usluga uravnoteženja elektroenergetskog sustava te za očuvanje stabilnosti mreže na otoku Visu. U tu su svrhu odabrane Li-ion baterije koje omogućuju brzo reagiranje baterijskog spremnika, i u slučaju potrebe isporuke energije, kao i u slučaju pohrane električne energije proizvedene iz SE Vis ili iz elektroenergetske mreže.

Izgradnjom BSEE Vis i SE Vis učinjen je važan korak prema energetskoj autonomiji i samoodrživosti otoka Visa.